Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: ServiŽ Hoofdstad: Belgrado Valuta: Servische dinar Taal: Servisch Tijdsverschil: +1


ServiŽ:

ServiŽ is een republiek in het zuidoosten van Europa. Op 3 juni 2006 riep Montenegro zijn onafhankelijkheid uit, waardoor ServiŽ als de opvolgingsstaat van de confederatie ServiŽ en Montenegro eveneens een onafhankelijke staat is geworden. De officiŽle Servische onafhankelijkheidsverklaring kwam op 5 juni 2006.

De wortels van de huidige Servische staat zijn terug te voeren naar de 7e eeuw en het huis van Vlastimirović. In 1459 verloor ServiŽ zijn onafhankelijkheid bij de slag om Smederevo. In 1482 volgde BosniŽ. ServiŽ viel onder Ottomaans bestuur van 1459 tot 1804, waarna het weer zijn onafhankelijkheid gedeeltelijk terug verwierf. In 1815 ontstond uit de Tweede Servische Opstand. In 1903 kwam het huis Karađorđević definitief aan de macht.

In de Eerste Wereldoorlog werd het land bezet door de Centralen, maar in 1919 ging het Koninkrijk ServiŽ met de nieuw gevormde Staat van Slovenen, Kroaten en Serven op in het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, later Koninkrijk JoegoslaviŽ geheten. JoegoslaviŽ werd in 1945 een federale republiek, die in de jaren negentig langzaam en vaak gewelddadig uit elkaar viel.

Dit leidde tot de situatie dat ServiŽ tussen 1992 en 2006 met Montenegro een federatie vormde, vanaf 2003 ServiŽ en Montenegro geheten.  De bergen van zuidelijk ServiŽ en Montenegro zijn ondanks de flinke regenval spaarzaam begroeid. De flora heeft in de poreuze kalkbodem weinig houvast en onvoldoende vochtopname en de talloze grazende schapen en geiten weten wel raad met de schaarse vegetatie.

Veel voorkomend zijn lage struikgewassen als de sibljak. Het door brede dalen doorkliefde, nauwelijks bewoonde berggebied is nog altijd moeilijk doordringbaar. Daardoor is er nog leefruimte voor gemzen, edelherten, vossen, katachtige, wilde zwijnen, reptielen, wolven en een handvol beren.

De Sava-Donau-vlakte is een vruchtbaar landbouwgebied met uitgestrekte korenvelden en wijngaarden op de heuvels langs de oevers. De bombardementen van 1999 op de hoofdstad Belgrado waren geen nieuwe ervaring. Talloze malen in de geschiedenis is de fraai en strategisch gelegen stad belegerd en beschoten. Belgrado telt maar weinig originele monumenten.

De bevolking loopt in de vroege avond op de brede boulevard Terazije of men maakt een rustig wandelingetje door de ontmantelde vesting Kalemegdan. De oude stad is grotendeels vervallen, maar hier en daar zijn nog wat monumenten een bezoek waard. De grote musea met hun collecties oudheden, etnografie en fresco's hebben de crisis zonder noemenswaardige schade overleefd.

De meeste steden hebben veel te lijden gehad van de nadelen van de zware industrie: vervuiling, verpaupering, sfeerloze nieuwbouw. Maar zo hier en daar vraagt een prachtig kerkje de aandacht. Vanuit Belgrado is het mogelijk een kerkenroute afleggen langs hoogtepunten van bouw- en muurschilderkunst via Manasija, Ravenica, Ljubostinja, Zica, Raska, Sopcani en Mileseva, (voor de liefhebber van Servisch-Byzantijnse kunst).

In de plaats Vojvodina is het mogelijk om kastelen, musea en kloosters te bezoeken. Carska Bara is natuurreservaat en een plek waar de vogels zich verzamelen en waar zeldzame plantensoorten te vinden zijn. Fruska Gora is een lage heuvel midden in een vallei die omringt is door de rivieren Donau en Sava.

Hier leven diverse vogelssoorten en planten. Waaronder meer dan 30 soorten orchideeŽn. Een ander natuurreservaat is Obedska Bara met het meer Obedska Bara. Het plaatsje Donji Milanovac bevindt zich midden in het Nationale Park ďIron GateĒ.  

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws