Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Senegal Hoofdstad: Dakar Valuta: CFA-frank Taal: Frans Tijdsverschil: +0 (geen zomertijd)


Senegal:

Senegal is een land in Afrika en grenst aan Mauritanië, Mali, Guinee, Guinee-Bissau en Gambia. Senegal werd op 20 augustus 1960 onafhankelijk van de een maand eerder van Frankrijk onafhankelijk geworden Mali Federatie, een losse federatie van Senegal en Mali. Senegal vormde tussen 1982 en 1989 een confederatie met het door Senegal ingesloten Gambia onder de naam Senegambia.

De integratie tussen de twee landen kwam echter niet van de grond. De ondergang van de veerboot Joola op 26 september 2002 leidde, vanwege de gebleken veronachtzaming van de veiligheidsvoorschriften, tot heftige kritiek op de regering. In reactie hierop ontsloeg president Abdoulaye Wade premier Mame Madior Boyé. Zij werd vervangen door kabinetschef Idrissa Seck. Tot de belangrijkste problemen van Senegal behoren de economische crisis en corruptie.

Daarnaast is een gewapende onafhankelijkheidsbeweging actief in de provincie Casamance. De inwoners voelen zich onderdrukt door de Senegalese Wolfmeerderheid. In september 2002 kwam het tot een wapenstilstand en vredesbesprekingen, maar in januari 2003 kwam het opnieuw tot gewapende conflicten tussen leger en rebellen. Op 31 december 2004 werd officieel een vredesverdrag tussen de rebellen en de regering getekend. I

nternationaal profileert Wade zich als een voorvechter voor democratie en economische liberalisering in Afrika. Hij is onder meer medeontwerper van Nepad, een economisch hulpprogramma voor het Afrikaanse continent, en heeft vergeefs getracht te bemiddelen in de burgeroorlog in Ivoorkust. Een gastvrij land met oude tradities en koloniale invloeden, maar vooral een land met een prachtige natuur.

Vooral het zuiden is rijk aan uitgestrekte bossen, bloeiende struiken en zelfs tropisch regenwoud. Overnachten in een authentieke Afrikaanse hut of bij de lokale bevolking in het dorp? Geen probleem! Als backpacker kom je niks te kort. Ook de mondaine reiziger kan zijn hart hier ophalen: de hoofdstad Dakar doet niet onder voor Antwerpen of Parijs. Het is er erg levendig en kleurrijk, zonder het mediterrane karakter en de idyllische charmes van deze wereldstad uit het oog te verliezen. Zon-, zee- en strandliefhebbers kunnen vertoeven in de luxe hotelaccommodaties die de kust rijk is.

Het huidige Dakar is een grote bruisende stad met ruim twee miljoen inwoners, waarvan 80% alle moeite moet doen om te overleven. Het dagelijkse leven in speelt zich af op straat, waardoor er een zeer kleurrijk, levendig en geanimeerd stadsbeeld bestaat. Dat is voor de toeristen het meest zichtbaar in de binnenstad, maar ook bij een bezoek aan de wijken en voorsteden valt op dat het een drukte van belang is.

Vergeleken met de andere grote steden van West-Afrika is Dakar, samen met Abidjan, een mondaine westerse wereldstad, waar het gebeurt. Vergeleken met echte wereldsteden valt het provinciale karakter op, wat de charme van de stad verhoogt.

Het koloniale en mediterrane Dakar met fraaie villa's en lanen met grote bomen, brengt de stad rust en doet met weemoed terugdenken aan een idyllisch verleden. Ermee rekening houdend dat Dakar ook een echte derdewereldstad is, maakt de totale mix het tot een stad waar het voor de reiziger een paar dagen prettig toeven is.

Ook voor de in de stad woonachtige buitenlanders is Dakar een prettige plaats om te wonen en te werken. De moeite waard in omgeving Dakar is een tochtje naar het eilandje Gorée, een bezoek aan het Museum IFAN en rondstruinen in de kleurrijke Kermel marktbuurt. De souveniraankopen kunnen worden gedaan op de kunstmarkt Village Artisanal Soumbédioune en het bezoeken van de daarnaast gelegen vismarkt is een aanrader.

Verder zijn een lunch bij Pointe des Almadies en een beetje strand bij Ngor ontspannend. Overige bezienswaardige plaatsen en gebieden zijn: het Centrum is het hart van Senegal. Het gebied van de Wolof, van de pindanoten, van de strikte islam, van de rijke en machtige maraboets en van het conservatisme. Geen regering te Dakar die het zich kan permitteren geen goede maatjes te zijn met de khalief van Touba of de handelaren van Diourbel. De Vallée du Ferlo is een zanderige, droge en hete streek.

Het landschap is savanne met acacia's. Door het gebied loopt de bedding van de rivier Ferlo, die alleen in de regentijd water heeft. Het is het domein van de Peul-nomaden die hier met hun kuddes koeien en geiten rondtrekken. Te zien valt ook hoe de woestijn oprukt en de zandduinen gevormd worden. De streek is, op een enkel dorpje na, leeg.

Ook de dorpjes zelf zijn leeg: de hutten zijn veelal onbewoond. Hier en daar zit een oude man in de schaduw van een acacia en scharrelen vrouwen wat rond tussen de schamele bezittingen en er spelen een paar kinderen. Na een decennia lang een stad van vergane glorie te zijn, begint Saint-Louis weer op te krabbelen. Een reis, tourisme de découverte , naar het 'hoge noorden' is dan ook zeker de moeite waard.

Temeer daar ook de natuur, niet alleen zee, strand en duinen, maar ook de nationale vogelparken de Djoudj en Langue de Barbarie, de moeite waard zijn. Saint-Louis is een goede uitvalsbasis voor een verkenning van enkele dagen van het aangrenzende Mauritanië en voor het maken van een tocht in de Fleuve-regio. Vooralsnog zal het toerisme naar Saint-Louis nog wel kleinschalig blijven.

De zanderige structuur van de ondergrond en het hoge zoutgehalte van de grond, waardoor het beton wordt aangetast, maken hoogbouw niet goed mogelijk en uitermate duur. Nieuwbouw van hotels zoals hotel Sindone, passend in de bestaande bouwstijl van de stad, zal de toeristische aantrekkelijkheid zeker ten goede komen. De belangrijkste aspecten van een bezoek aan Oost-Senegal zijn de ruige natuur, in het bijzonder het nationale wildpark Niokolo Koba en een tocht naar de dorpen van Pays Bassari in de bergen aan de grens met Guinee.

De Bassari en nog enkele kleine stammen staan het verst af van de Senegalese samenleving. Zij zijn niet verwant aan andere Senegalese stammen maar aan die van de Fouta Djalon in het buurland Guinee. Zij zijn officieel erkend animistisch en hebben geheel eigen gebruiken en gewoonten. De Petite Côte, de kleine kust, begint al direct ten zuiden van Dakar en de Sine Saloum sluit daar naadloos op aan.

De afstanden vanuit Dakar zijn kort en het is goed mogelijk in enkele dagen een indruk van dit stukje Senegal te krijgen. Senegal ligt in de tropische klimaatzone in het overgangsgebied. Deze begint in de vochtige tropische regenzone van de Casamance en strekt zich uit tot aan de droge Sahara-woestijn in het noorden. Hoe hoger naar het noorden hoe korter de invloed van de regentijd en hoe minder de intensiteit van de neerslag.

Het noorden, midden en oosten van het land zien er dan ook droog, dor en kaal uit. Het gebied is zeer dun bevolkt en wordt bewoond door nomaden die met hun kuddes over de vlaktes trekken. Het zuiden, speciaal de Casamance, is groen, met bossen en landbouw en is relatief dicht bevolkt. Het klimaat in de kuststrook, in het bijzonder vanaf Dakar naar het zuiden, is door de invloed van zee gematigder.

De temperaturen zijn er enkele graden lager dan in het binnenland; zeewind brengt enige verkoeling. De regentijd is in Senegal van korte duur. In de maanden juli tot midden oktober vallen er af en toe, meestal ’s nachts, tropische stortbuien, die in de dorre streken het landschap tijdelijk groen kleuren.

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws