Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Polen Hoofdstad: Warschau Valuta: Zloty Taal: Pools Tijdsverschil: +1


Polen:

Polen is een land gelegen in Midden-Europa. In het westen wordt Polen begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door TsjechiŽ en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en OekraÔne en in het noorden door de Oostzee en door Rusland (exclave Kaliningrad).

De geschiedenis van Polen gaat terug tot 966 na Christus, toen vorst Mieszko I zich bekeerde tot het christendom en de verschillende Slavische stammen op de laagvlakte tussen de rivieren Oder en Wisła verenigde. Onder koning Casimir de Grote (1333-1370) moderniseerde Polen; de Universiteit van Krakau (1364) werd opgericht, de economie groeide sterk en het land werd uitgebreid in oostelijke richting.

Tussen 1795 en 1918 vonden er 2 grote opstanden plaats met als doel het herstel van een soeverein Polen. Beide opstanden, in 1830 en 1863 mislukten met grotere repressie van de overheersers tot gevolg. Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1918 een nieuw Polen opgericht, dat zijn onafhankelijkheid tegenover de Sovjet-Unie succesvol verdedigde tijdens de Pools-Russische Oorlog van 1920-1921.

In 1980 volgde arbeidersonrust in Gdańsk onder Lech Wałęsa en de vakbond Solidariteit. In augustus 1989 won deze de verkiezingen, de eerste vrije verkiezingen achter het IJzeren Gordijn. Daarna stortten alle communistische regimes van de overige Centraal- en Oost-Europese landen in, met als symbolisch hoogtepunt de val van de muur.

In 1999 voegde Polen zich bij de NAVO, sinds 1 mei 2004 is het land lid van de Europese Unie. Het Poolse landschap biedt veel variatie. Van woestijnachtig, via gebergten naar mooie bossen. In de verschillende berggebieden kun je prima skiŽn. De populairste skistad is zonder meer Zakopane, aan de voet van het Tatra-gebergte De dierenwereld kent een grote variŽteit aan soorten, waarvan er veel in andere Europese landen niet meer voorkomen.

In de bossen leven veel: herten, everzwijnen, wolven, lynxen, wilde katten, elanden en bevers. In het merengebied leven watervogels. Grote kolonies wilde ganzen, eenden en reigers bevolken het water. Veel van de natuur wordt beschermd in de bijna zevenhonderd natuurreservaten die Polen rijk is. Grote delen hiervan zijn niet voor mensen toegankelijk.

Gelukkig zijn er ook voor het publiek gebieden waar wel gewandeld kan worden. De mooiste natuurlandschappen van Polen zijn ingedeeld in ongeveer 20 Nationale Parken. Alle parken - behalve het Nationaal Park Tatry - zijn gratis toegankelijk en beschikken over een natuurhistorisch museum. Aan de rand van de parken liggen vaak eenvoudige campings.

De hoofdstad van Polen is Warschau. Bezienswaardigheden in Warschau zijn: historische centrum met het koninklijke paleis Lazienki, het slot, de kerken op de koninklijke route, de zomerresidentie Wilanůw, de kathedraal. Deze kerk stamt uit het begin van de vijftiende eeuw. Het oorlogsmonument: 'Het Monument voor de Kleine Opstandeling', het Krasinskipaleis uit 1680 en het Ďgraf van de onbekende soldaatí.

Andere bezienswaardigheden in Polen zijn: In het noordwesten van Polen ligt de streek Pommeren, een kuststreek met een gevarieerd landschap. Deze streek is zeer geschikt voor mensen die van strand en zee houden. Voor natuurschoon kun je in Pommeren terecht op het eiland Wolin waar zich het natuurpark Wolinksi Nationaal park bevindt. Aan de kust bij Leba en in het stroomgebied van de rivier de Drawno zijn ook natuurparken. Het gebied MazuriŽ ligt in het noordoosten van Polen.

De grootste attractie van deze regio is het grote aantal meren en watertjes dat de streek rijk is, ongeveer 3000. Het nationale park van Polen is Wielkopolska, nabij de stad Poznan.

Poznan herbergt diverse bezienswaardigheden, zoals het raadhuis midden op het marktplein van de oude stad. Dit gebouw - in renaissancestijl - is bekend om de bokken van Poznan, die dagelijks rond het middaguur uit het uurwerk verschijnen.

Gniezno is rond het jaar 1025 dertien jaar hoofdstad van Polen geweest. Bezienswaardig is het door Mieszko I gebouwde kathedraal. Krakau is een wereldstad die 500 jaar de hoofdstad van Polen was en ook wel de gezelligste stad van Polen wordt genoemd. De binnenstad is zeer levendig en gezellig. De Planty bijvoorbeeld is een vier kilometer lange groene gordel die rond de hele oude stad loopt. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws