Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Montenegro Hoofdstad: Podgorica Valuta: Euro Taal: Montenegrijns Tijdsverschil: +1


Montenegro:

Montenegro is een land op de Balkan. Het ligt aan de Adriatische Zee tegenover ItaliŽ en grenst, vanaf de zee met de klok mee, aan KroatiŽ, BosniŽ en Herzegovina, ServiŽ en AlbaniŽ.

De Montenegrijnse hoofdstad is Podgorica. Montenegro was tot 1878 een onafhankelijk en soeverein van het Ottomaanse rijk staand prinsbisdom, waarvan de prinselijke opvolging overging van oom op neef (bisschoppen mogen niet trouwen). Danilo I werd in 1860 vermoord. Zijn opvolger was de zoon van zijn broer Mirko. Nicolaas I, die in 1878 zijn land naar de volledige onafhankelijkheid leidde.

Dit werd geregeld in het Verdrag van Berlijn. In 1910 werd het prinsdom een koninkrijk, met Nicolaas I als eerste koning. Een nationale vergadering in 1918 steunde de vereniging echter en zette Nicolaas af ten gunste van zijn schoonzoon, de Servische koning Peter I. Aldus kwam Montenegro bij het koninkrijk JoegoslaviŽ.

Montenegrijnse troepen zouden tot 1924 nog een guerrillaoorlog voeren tegen de Joegoslaven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Montenegro bezet door ItaliŽ en later door Duitsland (1941-1944). In 1945 werd het land een deelrepubliek van het federale JoegoslaviŽ. Sinds het begin van de 21ste eeuw streeft de Montenegrijnse regering openlijk naar afscheiding van JoegoslaviŽ. Na onderhandelingen in 2003 werd afgesproken JoegoslaviŽ om te vormen tot een confederatie van twee deelstaten, onder de naam ServiŽ en Montenegro.

Tot 3 juni 2006 bleef Montenegro de confederatie met ServiŽ in stand houden. Op die dag bekrachtigde het parlement de uitkomst van het referendum en riep gelijk de onafhankelijkheid uit. Op 28 juni 2006 werd Montenegro toegelaten als lid van de Verenigde Naties.

De hoofdstad van Montenegro is Podgorica. Bezienswaardigheden in Podgorica zijn: Georgskerk uit de 10e eeuw, Klokkentoren, Oude brug, Citadel, Oude MoskeeŽn, RuÔnes van de Romeinse stad Doklea, Hristovog Vaskrsenja, de nieuwe orthodoxe kathedraal. Andere bezienswaardigheden in Montenegro zijn: het klooster Ostrog, Het Skadar Meer, het dorp Rijeka Crnojevica, oude stad van Kotor, de oude hoofdstad Cetinje met een paleis en een 15e eeuwse klooster, het Nationale Park Lovcen en het mausoleum (gelegen op 1750m) van Petar Njegos-Petrovic.

De bekendste badplaats is Budva. Budva heeft nog een oude stadskern met een middeleeuwse stadsmuur en schilderachtige straatjes. Een andere badplaats is Kotor. Deze oude stad met nauwe straatjes heeft aan drie zijden stadsmuren van tien meter dik en vijftien tot twintig meter hoog. De stad zelf is gelegen aan de kust van de baai van Kotor.

Bezienswaardigheden: de kathedraal Sv. Tripuna plein van de wapens met paleis, theater van Napoleon, Klokkentoren en kleine markt. Het kuststadje Paraste met de kerk Sv. Nikola en de Romeinse mozaÔeken uit de II eeuw met enige bewaarde afbeelding van de god van de dromen. Het nationale park Durmitor in een zeer dun bevolkt gebied wordt doorsneden door een diepe kloof. Achttien ijskoude meren geven het landschap de nodige variatie. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws