Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Lombok Hoofdstad: Mataram Valuta: Rupiah Taal: Sasak & Indonesisch Tijdsverschil: +8 (geen zomertijd)


Lombok:

Lombok ligt ten oosten van Bali en maakt deel uit van de kleine Sunda-eilanden, Nusa Tenggara. Net als Bali is Lombok een vulkanisch eiland. De majestueuze vulkaan Gunung Rinjani is vanaf vrijwel heel Lombok te zien en is met een hoogte van 3726 meter een van de hogere toppen van heel IndonesiŽ.

De diepe zee tussen Bali en Lombok en de sterke stroming die daar staat, vormt als het ware een scheidslijn tussen de fauna van AziŽ en AustraliŽ. Zo komen op Lombok en de nog oostelijker gelegen eilanden geen grote zoogdieren voor die wel op Java en Sumatra leven. Op de westelijk van Lombok gelegen eilanden komen geen buideldieren meer voor. Lombok wordt gekenmerkt door een heel afwisselend landschap. Het noordelijke en westelijke deel van Lombok is zeer groen.

Hier liggen de steden Ampenan en Mataram en het badplaatsje Sengiggi. Voorts vindt men hier rijst-, bananen- en kokosnotenplantages. Het oostelijke en zuidelijke deel echter is veel droger. Het doet hier en daar zelfs woestijnachtig aan.

De zuidkust is bekend vanwege de prachtige witte stranden, vooral bij het plaatsje Kuta. Voor de noordoostkust van Lombok liggen 3 vrij vlakke koraaleilandjes: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Lombok heeft een tropisch moessonklimaat, dat gekenmerkt wordt door korte, overvloedige regenval gedurende de maanden november tot en met april (de moesson). In de "droge" maanden kan er echter ook een behoorlijke hoeveelheid neerslag vallen.

Het zuidelijke deel ontvangt aanzienlijk minder neerslag dan het noordelijke deel. Door de hoge luchtvochtigheid doet het weer vaak nogal broeierig aan. In de hoger gelegen gebieden is het meestal wat koeler. Lombok wordt vaak vergeleken met het veel bekendere Bali. Dit is niet helemaal terecht. De bevolking van Lombok is in tegenstelling tot die van Bali vrijwel geheel islamitisch. Kleurrijke processies en schitterende tempels zul je op Lombok nauwelijks aantreffen. Wel is het eiland volgens velen authentieker. Dit komt door de vaak nog ongerepte natuur en de leefwijze van de traditionele bevolking, de Sasak.

Het aantal toeristen dat Lombok bezoekt is slechts een fractie van het aantal dat Bali bezoekt. De meeste toeristen die Lombok aandoen blijven ook niet erg lang en reizen vaak vanaf het vliegveld of de haven in Lembar rechtstreeks naar een van de Gili-eilandjes, die voor de noordoostkust van Lombok liggen. Deze 3 vrij vlakke eilandjes danken hun populariteit aan de fantastische duik- en snorkelmogelijkheden die zij te bieden hebben.

Vanuit het plaatsje Bangsal vertrekken traditionele bootjes naar de eilanden, waar nauwelijks zoet (drink)water en elektriciteit voorhanden is. Vervoer gaat veelal per bejczak een wagentje dat door een paard wordt voortgetrokken. Even ten noorden van de hoofdplaats Mataram ligt Sengiggi, een kleine badplaats met een tiental grote en veelal luxueuze hotels achter een fraai strand. Het is de enige badplaats van betekenis op Lombok.

Aan de westkust, rond Sengiggi, zijn lange lavastranden te vinden. Aan de zuidkust van Lombok, nabij Kuta en op de Gili-eilandjes, vindt men vooral witte zandstranden met op veel plaatsen koraalriffen voor de kust.

Bezienswaardigheden op Lombok zijn de koraaleilandjes Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan, het waterpaleis Mayura in Cakranegara, de heilige berg Gunung Rinjani, de stranden bij Kuta aan de zuidkust, bezoek aan authentieke dorpen, zoals Sukaraka, Sade en Penujak en de Tempel Pura Meru in Cakranegara. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws