Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Kreta Hoofdstad: Iraklion Valuta: Euro Taal: Grieks Tijdsverschil: +2


Kreta:

Kreta is het grootste Griekse eiland. Rond 1000 voor Christus trokken volken vanuit het Griekse vasteland naar Kreta en brak de Dorische tijd aan. De daaropvolgende 2500 jaar worden gekenmerkt door een aaneenschakeling van oorlogen. Achtereenvolgens vielen Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiërs en Turken het eiland binnen.

Tijdens de Turkse overheersing, die was begonnen in 1645, begonnen de Kretenzers een grote onafhankelijkheidstrijd. Deze strijd was eerst vrij beperkt, maar na het drama van het Arkadi Klooster in 1866 begonnen de Kretenzers een heuse revolutie die uit eindelijk leidde tot de ongewilde onafhankelijkheid van Kreta in 1898. Ongewild, want Kreta wilde aansluiten bij Griekenland. Kreta werd daarna tijdelijk bestuurd door de Griekse Prins George, maar stond nog wel onder de soevereiniteit van de Turkse Sultan. In 1913 werd Kreta uiteindelijk opgenomen in het Koninkrijk Griekenland na de overwinning van Griekenland in de Balkanoorlog.

De kust van Kreta is ruim duizend kilometer lang, maar niet overal toegankelijk. Vooral in het zuiden lopen de bergen steil af naar de zee. Rondom Kreta liggen enkele kleinere eilanden. Langs de noordkust zijn dat van west naar oost onder andere Gramvoúsa, Aghios Theódori, Día, Psíra en Móhlos. Langs de oostkust liggen o.a. Dragonáda en Grántes; ten zuiden van Kreta liggen Koufonísi, Hrisí en Gaúdos en aan de westkust het idyllische Elafonísi. Bekende schiereilanden zijn Gramvoúsa, Rodópou en Akrotíri in het westen en Spinalónga in het oosten.

Kreta is zeer bergachtig. Kreta maakt deel uit van de keten tussen de Dinarische Alpen in het zuidwesten van de Balkan en het Taurusgebergte in Turkije. Op Kreta zijn diverse plantensoorten, die voor een deel nergens anders voorkomen. Zoals de rotsroos, de Kretenzische pijpbloem en de Kretenzische zwaardlelie. De dierenwereld van Kreta wijkt weinig af van die van de rest van Griekenland.

Op Kreta leeft de Kri Kri een Kretenzische berggeit, die alleen nog voorkomt in het Nationale Park van de Witte Bergen en op enkele kleine eilandjes voor de kust van Kreta. En in de kleine dierentuin in Chania leven enkele kri-kri’s. Andere diersoorten die op Kreta leven zijn schorpioenen, adders cicade (een soort krekel), gieren, arenden, schapen, geiten en de ezel.
Heraklion is de hoofdstad van Kreta.

De bezienswaardigheden bevinden zich alle in de oude stad binnen de indrukwekkende Venetiaanse vestingmuren. Zoals de het Martinéngo-bastion, het Archeologisch Museum, de Aghios Ekateríni-kerk en een aantal bouwwerken uit de Venetiaanse tijd.

Andere bezienswaardigheden en excursies op Kreta zijn Knossos (een Minoïsch paleis), opgravingen van Phaestos, de Samaria kloof (16 kilometer lang met wanden van 500 meter hoog), de Agia Irini kloof (7 kilometer lang), Arkadi klooster, meer van Kournas, Kato Zakos en het Toplou klooster.
Ook een bezoek waard is het eiland Spinalónga welke voor de kust van Kreta ligt. Hier staat een Venetiaanse Fort uit 1579. Rond 1715 werd Spinalónga een melaatsenkolonie. In 1957 werd de laatste lepra patiënt overgebracht naar Kreta sindsdien is dit eiland onbewoond.

Spinalónga is per boot bereikbaar vanaf Aghios Nikolaos, Plaka en Elounda.
De plaats Vai ligt aan de oostkust van Kreta en is bekend vanwege het palmenstrand. In de buurt van Vai ligt het eerder genoemde Toplou klooster. Andere plaatsen die een bezoek waard zijn: Rethymonon met een Venetiaanse haven, Chania en Lassithi. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws