Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Kos Hoofdstad: Kos-stad Valuta: Euro Taal: Grieks Tijdsverschil: +2


Kos:

In Zuidoost-Griekenland, in de Egeļsche Zee, tussen de eilanden Nissiros en Kalymnos. Kos ligt dicht bij de Turkse kust, ter hoogte van Bodrum, ten noordwesten van Rodos en ten zuidoosten van Samos . Het behoort tot de eilandengroep Dodekanesos. Er zijn goede veerverbindingen tussen Kos en andere Griekse eilanden. Het eiland is 40 km bij 8 km groot. Het kent zowel vruchtbare vlaktes als onvruchtbaar bergland. Aan de kust van Kos komen verschillende soorten zeeschildpadden voor, waaronder de beschermde Caretta. De noordwestelijke kuststrook, met onder andere Kos, Marmari, Tigaki en Psalidi, is vlak en landelijk, met weilanden, akkertjes, olijfboomgaarden, rietkragen en kale terreinen.

De kuststrook wordt deels begrensd door steile rotsmassieven. In het oosten domineert het Dikeosgebergte, een grillig rotsgebergte met als hoogste top 846 meter, dat in zuidwestelijke richting overloopt in een zeer groot, kalksteenachtig heuvelland met talrijke ravijnen en spelonken. Hoewel Kos een eiland is, is er betrekkelijk weinig vis te koop. Lange tijd is er rondom Kos gevist met dynamiet. Door de explosies kwamen de vissen verdoofd naar het oppervlak drijven waarna vangst eenvoudig was. Hoewel dit een effectieve manier van vissen leek bleken later de visgronden zo zwaar beschadigd dat de visstand rondom Kos ernstig teruggelopen was.

Het eiland werd oorspronkelijk door Kariėrs gekoloniseerd. De Doriėrs namen het eiland in de elfde eeuw voor Christus in. Later trad het eiland toe tot de Delische Bond. De Perzen werden er twee maal verdreven. In 366 voor Christus werd de stad Kos gesticht. In de oudheid was Kos beroemd vanwege zijn Asklepieion. Kos-stad en Psalidi zijn populaire plaatsen op het eiland. Soort publiek: gemengd publiek. Al jaren hoort Kos bij de meest populaire Griekse eilanden. Kos-stad vormt samen met Psalidi het toeristische hart van het eiland. Hier zijn de meeste accommodaties, variėrend van kleine hotels en appartementengebouwen tot grote hotelcomplexen. Kos-stad is populair bij zowel jongeren als ouderen.

Er zijn veel uitgaansmogelijkheden, vooral in de buurt van de haven, in het grote centrum. Toch liggen veel accommodaties rustig. Opvallend zijn de vele archeologische opgravingen, zelfs midden in de plaats. De omgeving van Kos-stad is vlak. Mede daardoor huren veel mensen een fiets. Van Kos-stad naar de kuststrook Psalidi is zelfs een fietspad.

Ook elders op het eiland is toeristische ontwikkeling, bijvoorbeeld in Marmari, dat populair is bij onder andere windsurfers, Tigaki, Kardamena, Mastichari en Kefalos. Het toerisme is veruit de belangrijkste bron van inkomsten op het eiland. Mogelijke excursies zijn: diverse opgravingen in Kos-stad met o.a. de agorį, de basiliek en de Stoa in de omgeving van de haven, het odeon, Casa Romana en het tempelplein.

De 500 jaar oude plataan van Hippocrates, archeologisch museum in Kos-stad, middeleeuws kasteel in Kos-stad, ruļnes van het Asklipio-heiligdom, zoutmeer tussen Marmari en Tigaki, met grote schildpadden en in de lente flamingo's en ooievaars, de Byzantijnse burcht in het antieke Pilion, Empros Therma, warmwaterbronnen bij Agios Fokas, Harmilos-klooster, eilandrondrit, kasteel in Antimachia, tocht met een glasbodemboot, boottocht naar Rhodos, Kalymnos, Pserimos, Leros of Patmos. Dagtocht naar Bodrum, het eiland Nissiros, met onder andere de vulkaan Polyvotis, het klooster "Our Lady Spiliani" en een historisch en folkloristisch museum.

Driehonderd dagen zon per jaar, een zeer heldere lucht en slechts enkele korte, heftige regenbuien. In de zomermaanden kan de temperatuur variėren van 24 graden tot ongeveer 35 graden met een prettige zeewind. In mei wordt het circa 21 graden en in september In de Griekse winter (november tot maart) valt er regen en is het koud met veel sneeuw in de bergen. De beste reistijd ligt in de maanden mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater). Naast strandkleding moet je ook een trui of vest meenemen voor de avonden en in de bergen. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws