Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Kenia Hoofdstad: Nairobi Valuta: Keniaanse shilling Taal: Engels & Swahili Tijdsverschil: +3 (geen zomertijd)


Kenia:

Kenia of Kenya ligt in Oost Afrika. De evenaar loopt precies over het midden van het land. In het noordoosten grenst Kenia aan SomaliŽ, in het noorden aan EthiopiŽ, in het noordwesten aan Soedan, in het westen aan Oeganda, in het zuiden aan Tanzania, in het zuidoosten aan de Indische Oceaan en in het zuidwesten aan het Victoriameer. Uit fossielen die in Oost-Afrika zijn gevonden kan worden opgemaakt dat hier 20 miljoen jaar geleden al mensachtigen rondliepen. De geschiedenis van het gebied begint in de 8e eeuw als Arabieren zich aan de oostkust vestigen. In 1497 bereikte Vasco da Gama Kenia. Portugese handelaren vestigden zich in de 16e eeuw aan de Keniaanse kust, tot ze in 1720 weer door de Arabieren werden verdreven. In 1888 arriveerde de British East Africa Company in het gebied.

De Duitsers zagen af van strijd om het gebied en droegen hun bezittingen aan de kust in 1890 over aan de Britten. Op 12 december 1963 werd Kenia onafhankelijk. In het begin van de jaren negentig vonden stammenconflicten plaats waarbij duizenden doden vielen en tienduizenden mensen dakloos werden. Nairobi is de hoofdstad van Kenia. De naam komt van het Masai Ewaso Nyirobi, dat "koele wateren" betekent. Nairobi werd in 1899 gesticht als een bevoorradingsdepot voor de Oeganda Spoorweg die werd aangelegd tussen Mombasa en Oeganda. De stad werd aan het begin van de 20ste eeuw geheel herbouwd, nadat hij was getroffen door de pest en was platgebrand. Daarna bleef de stad groeien. In augustus 1998 pleegde Osama Bin Laden's terroristische organisatie Al Qaida een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Nairobi.

Kenia ligt midden in de tropen, recht onder de evenaar. Daardoor zijn dag en nacht even lang; rond 18:30 uur is het donker. Noem het woord safari en velen denken direct aan Kenia. Vooral de migratie van grote kudden grazers (gnoes en zebra's) in de Masaai Mara spreekt tot ieders verbeelding. Het landschap kent een grote verscheidenheid. Kenia heeft door de grote geografische verschillen een enorm gevarieerde fauna.

Naast de "Big 5" staat het land bekend om z'n grote aantallen flamingo's. Deze leven in grote kolonies in sodameren als Lake Nakuru. Naast de flamingo's leven er in Kenia totaal ruim duizend vogelsoorten, goed voor 60% van alle soorten in Afrika. De Keniaanse kust ligt aan de Indische Oceaan en strekt zich uit van SomaliŽ in het Noorden tot Tanzania in het zuiden. De kustlijn is ca. 500km lang.

Langs de drukke verkeersweg tussen Mombasa en Malindi vindt men halverwege glooiende plantages, waar voornamelijk sisal en cashewnoten worden verbouwd.Buiten de steden zijn er vooral concentraties van krotwoningen en hutjes. Het tropische regenklimaat van Kenia wordt beÔnvloed door de Indische Oceaan. De meeste neerslag valt van april tot en met juni en eind oktober tot eind november, maar neerslag kan gedurende het hele jaar vallen. Men dient er rekening mee te houden dat er in deze perioden veel (malaria)muggen en slangen kunnen zijn.

Langs de kust heersen een constante hoge temperatuur (dag en nacht) en een hoge luchtvochtigheid. Landinwaarts is de lucht droger en zijn de nachten duidelijk koeler. De passaatwind is overwegend matig en komt grotendeels uit het zuiden; gedurende nov. t/m maart is de richting echter noordoost. Kenia kent nog veel stammen, waarvan nog maar enkele vasthouden aan oude tradities. De bekendste stam is de Masai, oorspronkelijk een krijgshaftig herdersvolk dat zich nu gevestigd heeft in het zuiden van Kenia en voor een deel ook in Tanzania.

Voor veel toeristen komt de Masai-krijger met zijn versierselen en huidbeschilderingen het dichtst bij het beeld van de echte Afrikaan. De Masai is zich hier terdege van bewust en laat zich graag, tegen betaling, fotograferen. In Kenia zijn fraaie zandstranden, doorgaans ligt er wel veel wier op de stranden. Het getijverschil is groot. Vooral ten noorden van Mombasa Noord reikt de zee bij vloed soms tot aan de hotels. In de periode juni tot en met verdwijnt door de moessonwind veel zand van het strand, waardoor de rotsen weer zichtbaar worden.

Later herhaalt dit proces zich in omgekeerde richting. Souvenirstalletjes met o.a. houtsnijwerk vindt men voornamelijk in de omgeving van de hotels en op de stranden. Hier is afdingen gebruikelijk. Plaatselijke markten zijn vaak een kleur- en geurrijk schouwspel en geven een goed beeld van het Keniaanse leven. Het merendeel van de safari's wordt uitgevoerd in vrij comfortabele minibusjes of in de luxere Landrovers.

Vooral in de droge perioden verzamelt het wild zich rond drinkplaatsen, wat het zoeken vergemakkelijkt. De grote uitdaging van een safari is het zien van de zogenaamde "Big Five", olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn. Deze laatste is het moeilijkst te vinden omdat de weinige neushoorns die nog in Kenia leven vrijwel allemaal zijn overgebracht naar een beschermd gebied dat niet voor publiek opengesteld is.

Een aantal bekende nationale parken: Masai Mara 250km ten westen van Nairobi. Masai Mara vormt samen met het Serengeti National Park in Noord-Tanzania feitelijk een groot park. Het is het meest bezochte wildpark van Kenia. Hier komen van juni tot en met september vele duizenden gnoes, zebra's en gazellen vanuit Serengeti, op zoek naar voedsel. Deze kuddes trekken op zich weer roofdieren, zoals leeuwen, luipaarden, hyena's en gieren aan. Amboseli National Park: op de grens met Tanzania, 240km ten zuidoosten van Nairobi, aan de voet van de berg Kilimanjaro.

Het park biedt mooi uitzicht op de besneeuwde top van de imposante Kilimanjaro. Het komt echter nogal eens voor dat deze in een dikke wolkenlaag verdwenen is. Shimba Hills: op slechts 46km ten zuiden van Mombasa. Naast de schuwe olifanten zijn hier met enig geluk ook luipaarden en buffels te zien. Bovendien is dit het enige park waar de sabelantilope voorkomt. Shimba Hills wordt over het algemeen niet zo druk bezocht maar is, door het gevarieerde landschap, zeker de moeite waard.

Tsavo East & West: behorend tot de grootste parken ter wereld, op respectievelijk ongeveer. 2.5 en 4 uur rijden van Mombasa, aan weerszijden van de weg Mombasa-Nairobi. Het meest bekende van Tsavo zijn de "rode" olifanten, die aan die kleur komen door de rode aarde in dit gebied. Verder zijn er in beide parken veel soorten antilopen, giraffen, zebra's, buffels, veel soorten vogels en soms leeuwen of luipaarden te zien.

Tsavo West ligt net als Amboseli aan de voet van de Kilimanjaro, die echter door de bewolking maar weinig te zien is. In Tsavo West liggen ook de Mzima Springs, een zoetwaterbron waar een deel van het drinkwater voor Mombasa uit wordt onttrokken. Hier zijn nijlpaarden en krokodillen en rond zonsop- en zonsondergang komt veel wild hier drinken. Er is een onderwater-observatorium van waaruit men de nijlpaarden en krokodillen kan bekijken. Taita Hills: klein park ingeklemd tussen Tsavo East en Tsavo West, met een beperkter wildaanbod. Hier zijn met enig geluk echter ook leeuwen en andere roofdieren te zien.

Lake Nakuru: een van de mooiste parken van Kenia, 150km ten noordwesten van Nairobi. Het park is vooral bekend om de duizenden flamingo's die het zoutwatermeer en de oevers hiervan bevolken en die de omgeving een roze gloed meegeven. Naast de flamingo's komen er nog ca. 400 andere soorten (water)vogels, impala's, waterbokken, de zeldzame Rothschildgiraffen en sinds kort ook neushoorns voor, die zijn uitgezet door het Wereld Natuur Fonds.

Serengeti National Park (Noord Tanzania): misschien wel het bekendste safaripark ter wereld. Kenmerkend voor Serengeti zijn de zogenaamde kopjes, afgesleten rotsblokken die her en der door het park verspreid liggen en die door leeuwen of cheeta's vaak als uitkijkpost worden gebruikt. Olifanten en neushoorns komen er nauwelijks meer voor, echter zijn er veel gazellen, hartebeesten, hyena's, cheeta's en veel vogelsoorten te zien. Hoogtepunt vormt elk jaar de trek van de gnoes en zebra's, gevolgd door cheeta's, leeuwen en hyena's naar het noordelijker gelegen Masai Mara.

Andere mogelijke excursies zijn: tochten per glasbodemboot, tochten per Dhow (traditionele Arabische zeilboot), dromedaristochten langs het strand, slangen- en krokodillenfarms, diepzeevissen, openluchtmuseum Ngomongo Villages (10 kleine dorpjes van verschillende Keniaanse stammen zijn nagebouwd om een indruk te geven van hun levenswijze), stadstour door Mombasa. Er zijn enkele zogenaamde Marine Parks langs de kust, bijvoorbeeld bij Watamu en Malindi en deze bieden goede gelegenheid tot duiken.Voor de kust van Diani Beach liggen o.a. 2 scheepswrakken, waarvan een 15m lange vissersboot die enkele jaren geleden tot zinken is gebracht. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws