Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: JordaniŽ Hoofdstad: Amman Valuta: Jordaanse dinar Taal: Arabisch Tijdsverschil: +2


JordaniŽ:

JordaniŽ is een land ten oosten van de rivier de Jordaan, gelegen tussen IsraŽl en de Westelijke Jordaanoever in het westen, Irak in het Oosten, SyriŽ in het noorden en Saoedi-ArabiŽ in het zuiden. JordaniŽ was tot 1917 onderdeel van het Ottomaanse Rijk, toen dat door de geallieerde troepen verslagen werd gedurende de Eerste Wereldoorlog.

Het land ging in 1922 deel uit maken van het Britse mandaatgebied Op 1 maart 1946 werd het land formeel onafhankelijk en heette toen TransjordaniŽ. In 1951, gedurende het korte leiderschap van Koning Talal, werd een liberale grondwet ingevoerd. JordaniŽ werd een constitutionele monarchie. Na een staatsgreep in 1957 verspreidde Koning Hoessein (1953-1999) echter het parlement. Daarna regeerde hij praktisch als dictator, totdat hij in 1992 politieke partijen weer toestond. In 1993 hield JordaniŽ, voor het eerst sinds 1956, verkiezingen waar meerdere partijen aan meededen. In 1994 werd een vredesverdrag getekend met IsraŽl.

JordaniŽ is van noord naar zuid ongeveer 380 kilometer lang en van oost naar west ongeveer 400 kilometer breed. De scheidslijn tussen beide gebieden wordt gevormd door de Jordaanvallei met zijn markante topografische ligging. Hij maakt deel uit van een groot tektonisch breukvlak, dat zich van de Libanese Bekaa-vallei uitstrekt tot Oost-Afrika.

In het centrale bereik op Jordaans gebied ligt de Dode Zee. De zee ligt 392 meter onder zeeniveau en is daarmee dieper dan elk ander droog punt in de wereld. Ten zuiden van deze extreem zoute binnenzee zet de Jordaanslenk zich voort in de Wadi Araba. Dit is een droog dal dat ingebed ligt tussen de hoogvlakte van de Negev en het berggebied van Moab.

De Wadi Araba klimt eerst steil omhoog en vervolgens daalt hij geleidelijk af naar de Golf van Akaba. De Djebel Mubrak, een 1.727 meter hoge berg, verheft zich twintig kilometer ten zuiden van Petra. De gebieden met voldoende neerslag waren twee tot drie generaties geleden deels nog dicht met bossen begroeid.

Door overmatige houtkap en overbeweiding is het aantal bomen drastisch gedaald. Tegenwoordig zijn steeneiken, eucalyptussen, acacia's, moerbeibomen en olijfbomen dun gezaaid aan weerszijden van de Jordaan. Er zijn nieuwe programma's gestart voor bosaanplant. Vooral de aanplant van de aleppoden is succesvol. Het woestijngebied en de steppen in het oosten zijn van nature schaars begroeid.

Hier vind je slechts kale doornstruiken en alsemachtige gewassen. Na de voorjaarsregen is hier een fascinerende rijkdom aan planten te bewonderen. In de woestijn leven kamelen woestijnvos, jakhals, kameleon, gieren en schorpioen. In het reservaat van Shaumari leven nog gazellen antilopen en oryxen.

De kuddes geiten en schapen zijn wel overal te vinden. Langs de rivieren de Jordaan en de Jarmoek ligt een vogelrijk gebied waar onder meer reigers en nijlganzen voorkomen. Het natte gebied rond de oase Azraq is van bijzondere betekenis als verblijfplaats voor diverse soorten trekvogels. De hoofdstad Amman ligt op een hoogte van 750 tot 1.000 meter uitgestrekt over zeven heuvels.

Vanaf hier zijn alle belangrijke bezienswaardigheden van het land, of het nu Petra, Akaba, Jerash, de woestijnpaleizen of de Dode Zee betreft, gemakkelijk in een dagrit te bereiken. In de soek van Amman zijn diverse dingen te koop zoals groenten en fruit, kippen, kruiden en mierzoete lekkernijen, parfums en houten kamelenbeeldjes, waterpijp, en de keffiye, de zwart-witgeruite hoofddoek van de Palestijnen.

Petra is de oude hoofdstad van de NabateeŽrs. De stad werd door een Britse dichter ooit omschreven als 'rozerode stad, half zo oud als de tijd'. Iemand anders noemde de stad een 'sarcofaag van een oeroude beschaving'. Deze metaforische omschrijvingen zijn niet overdreven. De ruÔnes van Petra, de 2.000 jaar oude handelsstad van de NabateeŽrs waar ook koningen zetelden, is een schitterend, maar ook mysterieus architectonisch wereldwonder. Het belangrijkste monument van Petra is het schattenhuis.

Deze imposante faÁade is in heel de wereld bekend, omdat deze werd gebruikt als decor in de slotscŤne van Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc . Ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Akaba ligt een van de meest fascinerende woestijnlandschappen ter wereld: de surrealistisch aandoende Wadi Rum met zijn ruw uitgesleten bergtoppen van graniet en zandsteen.

Andere bezienswaardigheden zijn vroegchristelijke ruÔnes van Siyagha en El Mukhayyet, de mozaÔeken van Madaba, warme bronnen van Hammamet Ma'in, de ruÔnes van de voormalige Romeinse stad Gerasa/Jerash en de nabijgelegen burcht Qala'at er-Rabat van Ajlun en voor de duikers is Akaba een goede bestemming. Akaba ligt aan de Golf van Akaba. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws