Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Java Hoofdstad: Jakarta Valuta: Rupiah Taal: Indonesisch Tijdsverschil: +7 (geen zomertijd)


Java:

Groen is de kleur van de rijstvelden én dus die van Java. Dankzij de vruchtbare grond was het eiland al vroeg de rijstschuur van Indonesië. Weelderig groene sawa's bedekken de hellingen. Het is een tafereel van rust en vrede. Het is echter wel een bedrieglijke rust: De Javaanse grond is in beweging en bijzonder explosief. Het eiland ter grootte van Engeland telt 35 actieve vulkanen.

De zegen en vloek van de vuurspuwende bergen is vooral op Java onmiskenbaar. De vruchtbare vulkanische bodem van het eiland was gedurende millennia trekpleister voor migranten. Dit ondanks de dreiging van de vulkanen. De grond kan de veel te snel groeiende bevolking inmiddels echter niet meer voeden. Java is qua oppervlak slechts het vijfde van de 13.000 eilanden van de eilandengroep.

Het wordt echter door bijna één derde van de Indonesiërs bewoond. Hiermee behoort het tot de dichtst bevolkte gebieden ter wereld. Verarmde keuterboeren moeten als landarbeiders aan de slag. In de hoop op beter werk trekken ze naar de grote steden, waar zij de in snel tempo groeiende sloppenwijken bevolken. Het eiland is één van de oudste door mensen bewoonde gebieden ter wereld.

Een unieke, hoge graad van beschaving ontwikkelde zich met de komst van de Indiërs. Vanaf de vijfde eeuw ontstonden de hindoeïstische en boeddhistische rijken. Hiervan zijn de schitterende tempels in Midden- en Oost-Java nog steeds het tastbare bewijs. Oude mythen vertellen over negen islamitische heiligen, de wali. Deze heiligen verspreidden het islamitische geloof. Hun graven langs de noordkust van Java zijn nog steeds bedevaartplaatsen. De wali introduceerden een mystieke vorm van de islam. Deze smolt samen met elementen uit de Indiase en animistische religies.

Deze mystieke vorm wordt vooral in Midden-Java beleden. De centra van de traditionele Javaanse cultuur zijn de kratons in Midden-Java. Yogyakarta is het culturele centrum van Java, kort Yogya genoemd. Het is een vrij jonge stad. Pas na de splitsing van het islamitische rijk Mataram in 1755 werd het gesticht. De sultan voerde de titel Hamengkobuwono.

Hij begon met de bouw van zijn residentie, de kraton , het hart van de stad. 's Avonds verspreiden zich heerlijke geuren in de stad wanneer de warungs openen in Yogya's winkelstraat, de Jalan Malioboro. De traditionele klanken van de gamelan en oorverdovende popmuziek vermengen zich met elkaar. Mooie jonge vrouwen halen met hun brommers becaks in. Kortom, 's avonds verandert de stad van de kraton en traditie in een levendige, drukke studentenstad.

Aan de gerenommeerde universiteiten studeren jonge mensen uit het hele land. Jakarta wordt ook wel de 'Moederstad' van Indonesië genoemd. De stad heeft de langst ononderbroken geschiedenis van alle Indonesische steden sinds de stichting in 1619. Vanaf het uitzichtterras op het Monas-monument is duidelijk te zien, dat Jakarta een gigantische agglomeratie van kampongs ofwel dorpen is.

Te midden van de kampongs staan hoge flatgebouwen en doorsnijden snelwegen de wijken. Jakarta is een immens grote stad zonder centrum. Luxe appartementen staan naast nieuwe sloppenwijken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de oude haven, Sunda Kelapa, de Chinese wijk Glodok, het reusachtige recreatiepark Taman, Impian Jaya Ancol, het plein van de vrede Taman Merdeka, de moskee Mesjid Istiqlal en het Nationale Museum.

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws