Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: IsraŽl Hoofdstad: Jaruzalem Valuta: Nieuwe IsraŽlische Sjekel Taal: Hebreeuws & Arabisch Tijdsverschil: +2


IsraŽl:

IsraŽl grenst in het noorden aan Libanon, in het noordoosten aan SyriŽ, in het oosten aan JordaniŽ, in het zuidwesten aan Egypte en in het westen aan de Middellandse Zee. De meest zuidelijke punt van IsraŽl rijkt tot de Golf van Aqaba, een zijarm van de Rode Zee.

De badplaats Eilat grenst aan de Golf van Aqaba, een zijarm van de Rode Zee, ingeklemd tussen Aqaba (JordaniŽ) en Taba Beach (Egypte) IsraŽl kent een mediterraan klimaat met droge, hete zomers en zachte, vochtige winters. In het zuiden en het oosten van IsraŽl is een woestijnklimaat.

In de zomer lopen de temperaturen plaatselijk vaak op tot meer dan 40įC, vooral als uit het oosten de woestijnwind, de sirocco, waait. IsraŽl is een smal, langgerekt land en kent van west naar oost drie landschappen: de kustvlakte, het westelijke bergland en de slenk van el Ghor. Het zuidelijke gedeelte van IsraŽl wordt gevormd door de Negev-woestijn. De kustvlakte is aaneengesloten en wordt alleen onderbroken door het Karmelgebergte. Uiteindelijk gaat dit gebied over in de SinaÔwoestijn. Bij de kustplaats Haifa ligt de berg Carmel.

Het westelijke bergland is onder te verdelen van zuid naar noord in de berglanden van de Negev en van Judea, Samaria en Galilea. De laatste drie gebergten bestaan overwegend uit kalksteen. De ondergrond van de Negev bestaat uit graniet. In het uiterste noorden gaan de heuvels van Libanon over in de hooglanden van Galilea tot een hoogte van ongeveer 1200 meter, aflopend naar de Jordaanvallei in het oosten, in het westen naar de kustvlakte en in het zuiden naar de vallei van Esdraelon.

Ten zuiden van Esdraelon strekt zich een hoogvlakte uit van 150 kilometer. De hoogste bergen zijn de Hare Meron bij Zefad (1208 meter) en de Ramon in het zuidwesten van de Negev (1035 meter). De diepe slenk van el Ghor omvat in het noorden het Jordaandal en in het zuiden het dal van Araba.

In het noorden ligt het oppervlak van Jam Kinneret op 209 meter beneden de zeespiegel, meer zuidelijk dat van de Dode Zee op 394 meter beneden de zeespiegel. De enige grote rivier is de Jordaan, deels grensrivier met JordaniŽ. De overige rivieren in IsraŽl stromen allemaal naar de Middellandse Zee. Een van de grootste bossen in het land is het 2000 ha grote gebied rond Baríam, Ein Zeitim en Biriya, dat door het Jewish National Fund in de jaren vijftig geplant werd op de boomloze bergkammen rond de stad Tsefat.

In de laagvlakte en op de duinen groeit onder andere de Johannesbroodboom. In het kustgebergte en tot Jeruzalem en Galilea, groeit op krijtgrond naaldbos van Aleppo-den. IsraŽl heeft ongeveer 160 natuurreservaten met meer dan 3000 plantensoorten, waarvan er 150 alleen in IsraŽl voorkomen. Op dit moment telt IsraŽl ongeveer 80 reptielsoorten en 200 zoogdiersoorten en 400 vogelsoorten.

Jeruzalem is sinds 1949 de hoofdstad van IsraŽl. De geschiedenis van Jeruzalem gaat terug tot de 10e eeuw voor Christus toen Koning David er zijn troon vestigde. Bezienswaardigheden in Jeruzalem: tempelplein met de El Aksamoskee en de Omarmoskee, de Klaagmuur, Arabische Souk, Yad Vashem, Knesseth, Menora, IsraŽl museum met de Dode Zeerollen, de Dode Zee en Massada (rotsvesting).

Andere bezienswaardigheden in IsraŽl zijn Jaffa, een van de oudste havensteden ter wereld, Nazareth, het derde christelijke pelgrimsoord voor katholieken. Hier woonden Jozef en Maria. De belangrijkste bezienswaardigheid in Nazareth is de Basiliek van de Aankondiging. De basiliek werd gebouwd in 1966 en is gebouwd op de plaats waar de engel GabriŽl de geboorte van Jezus aan Maria openbaarde.

De plaats Haifa, de 'Poort van IsraŽl', is een haven- en industriestad. Met de kabelbaan kan men naar de top van de Karmel. Het gezicht op de stad, haven en blauwe zee vanaf het Karmelgebergte is erg mooi. De goudkleurige koepel van de Bahaitempel.

De plaats Caesarea, ten zuiden van de Karmel liggen de uitgebreide opgravingen van het oude Caesarea. In de tijd van de Romeinen was Caesarea de zetel van de stadhouder; de kruisvaarders maakten de stad (door de aanleg van een haven) tot toegangspoort naar het Heilige Land. Uit beide periodes dateren een groot aantal Romeinse bouwwerken zoals het theater, een hippodroom, aquaducten en een door de kruisvaarders gebouwde en versterkte vesting.

Ten zuiden van Eilat ligt het Coral Beach Reservaat met het onderwaterobservatorium. Het is een van de meest bekende reservaten ter wereld en bestaat uit een 1200 meter lang beschermd koraalrif, dat evenwijdig loopt aan de kustlijn. Het is het meest noordelijke koraalrif ter wereld en ook het enige in IsraŽl. Door het hoge zoutgehalte is het een van de rijkste vindplaatsen ter wereld van allerlei soorten koraal en van verschillende soorten veelkleurige tropische vissen, zoals vlindervissen, parrotvissen en zeeanemonen.

Andere bezienswaardigheden in en om Eilat zijn: Natuurreservaat Yotvata Hai Bar op 37km van Eilat, met (roof)dieren die in de bijbel genoemd worden, zoals luipaarden, wolven, struisvogels en hyena's, de stad Petra (in JordaniŽ), Maktesh Ramon, 's werelds grootste krater, St. Catherina klooster in de SinaÔ-woestijn (Egypte). Behalve Eilat heeft IsraŽl nog meer badplaatsen zoals Tel Aviv en Nethanya. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws