Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: IJsland Hoofdstad: Reykjavik Valuta: IJslandse kroon Taal: IJslands Tijdsverschil: +0 (geen zomertijd)


IJsland:

IJsland is een eiland, dat tussen Groenland en het vasteland van Europa in ligt. Het is omringd door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken en de Noordelijke IJszee. Het land tipt in het noordoosten net aan de poolcirkel. De hoofdstad Reykjavik ligt aan de zuidwestkust en is 's werelds meest noordelijke hoofdstad. IJsland is het meest westelijk gelegen land van Europa.

Tot 1262 bleef IJsland onafhankelijk. In dat jaar tekende het een unie met de Noorse monarch. Hiermee eindigde de bloedigste periode van de IJslandse geschiedenis. Het bezit van IJsland ging over naar Denemarken toen Noorwegen en Denemarken in de 14e eeuw verenigd werden.

Toen de beide koninkrijken weer onafhankelijk werden in 1814 behield Denemarken IJsland. In het begin van de 19e eeuw groeide het nationale bewustzijn van IJsland, en er ontwikkelde zich een onafhankelijkheidsbeweging onder Jón Sigurdsson. Het Althing bleef nog eeuwen bestaan als een juridisch orgaan, maar werd in 1800 officieel afgeschaft. In 1843 werd een adviesorgaan met dezelfde naam opgericht. In 1874, duizend jaar na het ontstaan van de eerste nederzetting, gaf Denemarken IJsland zelfbeschikking in de vorm van een eigen grondwet.

In 1918 werd in een overeenkomst met Denemarken gesteld dat IJsland een volledig soevereine staat werd, verbonden met Denemarken onder dezelfde koning. Door de bezetting van Denemarken door Duitsland op 9 april 1940 werden de communicaties met het Deense bestuur verbroken. Het IJslandse parlement nam de touwtjes zelf in handen en koos een tijdelijke gouverneur, Svein Björnsson, die later de eerste president van IJsland werd. In de eerste jaren bleef IJsland neutraal.

Op 10 mei 1940 braken de Engelsen echter de internationale wetten door IJsland binnen te vallen en het op te eisen als geallieerd terrein. Het bestuur van IJsland protesteerde wel, maar van een verdediging is nooit sprake geweest.

Op 17 juni 1944 werd IJsland een onafhankelijke republiek. Dankzij de warme Golfstroom heeft IJsland koele zomers en milde winters. Toen de vikingen zo'n duizend jaar geleden voor de eerste keer naar IJsland kwamen, namen zij hun eigen paarden mee en sindsdien zijn er geen paarden meer ingevoerd. Het IJslandse paard is klein maar sterk en bovendien vriendelijk, tredzeker, intelligent, buitengewoon bereidwillig, handelbaar en bezorgen hun berijders nauwelijks problemen.

Het paard zal zijn berijder blijven torsen, niet alleen over simpele weiden, maar ook bergop- en bergafwaarts over rotsen, door rivieren en door ruwe lavavelden. Het IJslandse paard staat niet alleen bekend om zijn vriendelijke karakter, maar bovendien omdat de meesten een unieke manier van rennen beheersen: de tölt, een gang waarbij de ruiter niet (zoals bij draf) uit het zadel wordt opgegooid.

De in het wild levende paarden schrikken absoluut niet van het lawaai van het verkeer. Hoog in de heuvels, in rivierdalen en overal waar tussen het gesteente wat grassprieten te vinden zijn, dwalen schapen rond. Bij Látrabjarg bevindt zich het grootste vogelklif ter wereld, met daarop onder andere de grootste alkenkolonie ter wereld.

De Westman-eilanden staan bekend om de vele soorten zeevogels en het is de thuishaven van IJslandse grootste groep papegaaiduikers. Mývatn heeft meer soorten broedende eenden dan waar ook ter wereld. Reykjavík is de hoofdstad van de republiek IJsland. Reykjavík is één van de belangrijkste vissershavens van IJsland. Reykjavik is een moderne en verrassende stad, met veel verschillende winkels, musea, uitstekende restaurants en een bruisend nachtleven.

De Strokkur ligt op slechts honderd meter afstand van Geysir, de 'moeder' van alle geisers die jammer genoeg niet meer werkt. Voorafgegaan door een flinke oprisping spuugt de Strokkur ('Karnton') met grote regelmaat een hele grote waterstraal 25 meter de lucht in. Dit proces herhaalt zich iedere vier ŕ vijf minuten. Na een aantal keren kun je zelf het tijdstip herkennen waarop het water zich tot een prachtig blauwe, bolvormige bel vormt, waarna de geiser uitbarst.

Waterval Gullfoss (gouden waterval) staat bekend om zijn schoonheid. Als de zon schijnt, vormen zich regenbogen, die de waterval zijn toepasselijke naam gaven. Deze machtige waterval geeft een prachtig spektakel als het water van de Hvítá ('witte rivier') in twee etappes naar beneden dondert in een 32 meter diep breukvlak van een kloof. Deze kloof is tweeënhalve kilometer lang en op sommige plaatsen maar liefst zeventig meter diep. Geysir is geiserveld.
Blue Lagoon Bláa Lónid is een ongeëvenaard wonder van de natuur, een meer met zuiver, geothermisch mineraalrijk zeewater midden in een lavaveld. De temperatuur van dit zilte water loopt van 36 tot 62 graden Celsius.

Door toeval ontdekte een zwemmer dat het water een heilzame werking had voor de chronische huidziekte psoriasis. IJsbergenmeer Jökulsárlón is een 160 meter diepe gletsjerlagune, waarin prachtig gevormde ijsbergen ronddrijven. Ze hebben ongeveer een jaar nodig om de open oceaan te bereiken. De duizend jaar oude gigantische brokken lijken met roet besmeurd te zijn, net als de gletsjertong zelf.

In werkelijkheid is deze modder die door het grondijs wordt weggedrukt en opgestuwd. Kverkfjöll is een berg en deze berg heeft merkwaardige ijsgrotten doordat er veel warme bronnen midden in de sneeuw liggen, waarin ze gaten en holen smelten. De aardkorst is er mooi: stoomspuiters, met kokende grijze modder gevulde gaten, met gifgele zwavelkristallen afgezette gasbronnen en vele andere mooi gekleurde mineraalafzettingen.

De geothermische warmte holt in de gletsjer zelfs een grot uit waar een grote warme beek uit stroomt. Deze grot is ongeveer twee kilometer diep en ligt onder een vierhonderd meter dikke ijslaag. Het is de grootste ijsgrot ter wereld. De grot is niet altijd aanwezig, omdat deze meermalen volledig instort. Door de geothermische warmte ontstaat er weliswaar steeds opnieuw een ijsgrot, maar dat kan soms even duren.  

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws