Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Haïti Hoofdstad: Port-au-Prince Valuta: Gourde Taal: Kreyól & Frans Tijdsverschil: -5


Haïti:

Haïti is een republiek op het westelijk deel van het eiland Hispaniola in de Caribische Zee. De hoofdstad is Port-au-Prince. Haïti ligt oostelijk van Cuba, en grenst in het oosten aan de Dominicaanse Republiek. Toen Columbus Haïti ontdekte in 1492, werd het nog bewoond door de oorspronkelijke bewoners, de Arowakken.

Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw werd het land herbevolkt met honderdduizenden Afrikaanse slaven voor de suiker- en koffieplantages. In 1697 gaf Spanje het bevel over het westelijke deel van Hispaniola over aan Frankrijk, dat het gebied Saint-Domingue noemde.

Haïti werd het tweede onafhankelijke land op het westelijke halfrond, na de Verenigde Staten. Na een slavenopstand in 1791 keerde de bevolking zich tegen het Franse bewind. Het versloeg een door Napoleon gezonden leger en verklaarde zich onafhankelijk van het Franse moederland in 1804. Van 1915 tot 1934 bezette het leger van de Verenigde Staten het land. Dit werd eerst opgevat als een poging om een Duitse invasie te verijdelen, maar dit was slechts gebaseerd op Eerste Wereldoorlog-hysterie. De Amerikanen brachten Haïti niet veel goeds; het bestaande onderwijsstelsel werd vernietigd en de slavernij werd opnieuw ingevoerd.

Haïti heeft een aantrekkelijk landschap bestaande uit grillige rotskusten, parelwitte stranden en vlakten waarop suikerriet en koffie wordt verbouwd. Ook zijn er indrukwekkende berggebieden met in het zuidelijk gelegen Massif du Sus met een hoogte van 2674 meter. Andere gebergten zijn de Chaine des Marheaux, de Montagnes du Trou d'Eau en de Montagnes Noires. In het noorden van Haïti ligt het Massif du Nord.  Voor de noordkust bevindt zich het eilandje Île de la Tortue.

In de diepe baai die omsloten wordt door het Massif du Nord en het Massif du Sud ligt het eiland Île de la Gonâve. Voor de zuidkust van Haïti ligt ten slotte het eilandje Île à Vache. Haïti heeft een subtropisch klimaat met van juni tot en met november de regentijd. Als gevolg van versnelde erosie door het kappen van de meeste bossen is de oorspronkelijke verscheidenheid aan vegetatie in rap tempo verminderd.

Op de savannen groeien hier en daar palmen en in de droogste gebieden van Haïti zijn het cactussen die het beeld bepalen. De mangrovebossen langs de kust zijn bijzonder mooi. Enkele vruchtbare locaties op de berghellingen zijn begroeid met bergmangroven. De laagvlakten van Haïti zijn bezaaid met rietsuiker- en koffieplantages.

De dierenwereld heeft niet veel variatie. Veel dieren zijn door de ontbossing hun natuurlijk leefgebied kwijtgeraakt en vervolgens uitgestorven. In de mangrovebossen leven nog watervogels. En er zijn nog enkele krokodillen. In de omliggende wateren zijn er veel veelkleurige vissen. De hoofdstad Port-au-Prince ligt in de baai tussen de twee bergruggen in het noorden en het zuiden van Haïti. Het is de belangrijkste havenstad van Haïti en het toeristische centrum van het land.

Orkanen en branden hebben in de loop der eeuwen een zware tol geëist. Toch zijn er een aantal, dat een bezoek meer dan waard zijn, waaronder de ijzeren markt. Deze markt dankt zijn naam aan het vele ijzer dat in het bouwwerk verwerkt is. Allerlei soorten levensmiddelen zijn hier te koop. Andere bezienswaardigheden in Haïti zijn de Cathédrale Sainte-Trinté, de Cathédrale Ancienne, het standbeeld van de onbekende slaaf, de Gingerbread huizen en het Defly Mansion.

In het Musée du Panthéon National krijgt u een goed beeld van de geschiedenis van het land. Zowel de Arawak-indianen als Papa Doc worden er belicht. Andere musea zijn Musée d'Art Haïtien en het Centre d'Art. Aan de noordkust, die per auto lastig bereikbaar is, ligt de Citadelle Laferrière. Dit is een van de indrukwekkendste burchten in het Caribisch gebied. Het fort werd gebouwd door Henri Christophe, na de overwinning op de Fransen. In die tijd lag hier de belangrijkste haven van Haïti. Toen de burcht klaar was, bood het in tijden van nood plaats aan 10.000 manschappen.

Het fort ligt in de bergen op ongeveer 40 kilometer afstand van Cap-Haïtien. In de omgeving van Cap-Haïtien liggen enkele stranden. Een andere belangrijke bezienswaardigheid in de omgeving van Cap-Haïtien is de ruïne van het paleis Sans Souci, ook door Henri Christophe gebouwd. Het paleis van Versailles in Frankrijk heeft als voorbeeld gediend. Helaas verwoestte een aardbeving in de vorige eeuw de gebouwen. Een aantal badplaatsjes zijn Jacmal, Grand Goâve en Petit Goâve. Alle badplaatsen hebben fijnkorrelige zandstranden. Een twee uur durende autorit voert u door een betoverend bergachtig landschap.  

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws