Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Guam Hoofdstad: Agana Valuta: US Dollar Taal: Chamorro & Engels Tijdsverschil: -10 (geen zomertijd)


Guam:

Guam is een Oceanisch eiland, onderdeel van de regio MicronesiŽ. Guam bevindt zich in de Grote Oceaan ten noorden van de Carolinen en ten zuiden van de Noordelijke Marianen. Guam is het zuidelijkste eiland van de Marianen. Daar is ook het diepste punt van de Aarde, namelijk de Marianentrog met een diepte van 10.912 meter.

Het eiland vormt een afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten en is niet onafhankelijk. De geschiedenis van Guam is verbonden met de geschiedenis van de Marianen. Deze eilanden waren al op zijn vroegst 1500 voor Christus bewoond door de Chamorro. Deze vroege bewoners kwamen zeer waarschijnlijk van IndonesiŽ. Het feit dat ze als enige volk van MicronesiŽ rijst verbouwden, wijst sterk in die richting.

De belangrijkste overblijfselen uit die vroege tijd zijn de zogenaamde ďlattesĒ, megalithische stenen tot zes meter hoog en zijn waarschijnlijk onderdelen geweest van traditionele Micronesische gebouwen. Het sociale systeem bestond uit drie standen, de matua (edelen), de achoat (half- edelen), en de manachang, vissers en landbouwers.

Guam was toen verdeeld in districten bestaande uit enkele dorpjes, voornamelijk gelegen langs de kust. Elk district werd geleid door een ďchamorriĒ, er was geen centraal gezag. Dit leidde uiteraard vaak tot conflicten tussen de diverse districten. Het eerste westerse contact dateert van 6 maart 1521 toen Ferdinand Magelhaes met het schip de Trinidad de Utamac Baai op Guam binnenvoer. In 1898 verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Spanje.

De Spaanse autoriteiten van Guam wisten echter van niets en het kostte de Amerikanen dan ook geen enkele moeite om Guam in te nemen en de Verenigde Staten hadden er een belangrijk militair steunpunt bij. Bij de Vrede van Parijs werd Guam naast Porto Rico en de Filippijnen aan de Verenigde Staten gegeven. Tot eind jaren dertig van de 20e eeuw werd Guam beheerd door de Amerikaanse marine (na 1950 onder Binnenlandse Zaken). Vanaf februari 1941 mocht Guam van de toenmalige president van de Verenigde Staten, Franklin D. Roosevelt, alleen met toestemming van de autoriteiten bezocht worden.

Deze status duurde tot augustus 1962. Op 8 december 1941 werd Guam door de Japanners gebombardeerd, op dezelfde dag als Pearl Harbor op HawaÔ. Op 10 december namen ca. 5000 Japanse soldaten het eiland in. Het werd door de Amerikanen totaal niet verdedigd. De weinige bewoners werden gevangengenomen, naar Japanse werkkampen gestuurd en er werd begonnen met het leren van de Japanse taal. Op 10 augustus werd Guam bevrijd van de Japanners.

Guam ontvangt de meeste toeristen van alle eilanden in MicronesiŽ. De hoofdstad van Guam is HagŚtŮa. De stad ligt aan de westkust van het eiland. Met zijn oppervlakte is Guam het grootste eiland van de Marianen en ook van MicronesiŽ.

Het hoogste punt op Guam is Mount Lamlam met een hoogte van 406 meter. Guam heeft en tropisch klimaat. Het noorden van Guam bestaat uit een verhoogd kalksteenplateau, soms met hoge steile kliffen. Het zuiden is een mix van hoge vulkanische heuvels en valleien met vele riviertjes en watervallen. Op Guam komen diverse planten/bomen soorten voor zoals banaan, bougainvilles, cassave, kokospalm, komkommer, oelin en papaja. De volgende zoogdieren komen voor op Guam: Muskusspitsmuis, huiskat, Wild zwijn, Witliphert, Huismuis, Pacifische rat, Aziatische zwarte rat en de vleermuis, waterbuffel, zeeschildpad, schorpioen, leguaan en de krab.

Door de introductie van de bruine boomslang werd de flora en fauna van Guam sterk ontregeld. Op het eiland aangekomen via een militair transport aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, heeft deze slang al enkele diersoorten doen uitsterven, waaronder de Micronesische ijsvogel en de Guammonarch. De bruine boomslang kent geen natuurlijke vijanden op het eiland en daardoor is de slang soort explosief gegroeid. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws