Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Ghana Hoofdstad: Accra Valuta: Cedi Taal: Engels Tijdsverschil: +0 (geen zomertijd)


Ghana:

Ghana is een land aan de westkust van Afrika. Het grenst westelijk aan Ivoorkust, noordelijk aan Burkina Faso, oostelijk aan Togo en zuidelijk aan de Golf van Guinea. De naam Ghana komt van het Ghanese Rijk, wat noordelijker in de Sahelzone lag en wat bestond tussen de achtste en elfde eeuw en een belangrijke regionale economische macht was.

Dit rijk bestond totdat de Almoravidleider en verspreider van de Islam Abu Bakr de hoofdstad in 1076 in handen kreeg. Het eerste contact tussen de plaatselijke volksstammen en de Europeanen vond plaatst in 1470. De Europeanen noemde het gebied de "Goudkust". In de negentiende eeuw trokken de Britten Ghana binnen en na slag te hebben geleverd moesten de inwoners van het latere Ghana in 1901 de nederlaag erkennen.

Ghana kreeg de status van een Britse kolonie. Op 6 maart 1957 kwam er een eind aan de koloniale overheersing en kreeg het de naam Ghana. Kwame N'krumah werd de eerste minister-president en was daarmee het eerste gekoloniseerde land in Afrika dat zijn onafhankelijk terug kreeg. gha1960 werd het land een republiek met N'krumah als president en vanaf 29 december 1992 werd Ghana een democratie.

Ghana heeft een tropisch klimaat met dagelijkse temperaturen tussen de 21 en de 32 graden. In de soms dicht begroeide kuststroken kan het vochtig zijn, maar de zeewind zorgt over het algemeen voor een beetje verfrissing. Door heel Ghana verspreidt vind men een aantal natuurreservaten waarvan Mole National Par.

Groot wild is er volop te vinden, de dieren zijn echter, door het nog geringe bezoek, niet zo gemakkelijk benaderbaar als in sommige andere Afrikaanse landen. Ghana kent ontzettend veel verschillende planten- en diersoorten, voor de liefhebbers zijn er ook heel wat aparte vogelsoorten te vinden.

De hoofdstad van Ghana is Accra. De residentie van het staatshoofd is sinds de jaren twintig het Osu Castle, (het vroegere Fort Christiansborg). Dit fort werd in 1659 door de Denen gebouwd. Vanuit dit fort werd gehandeld in slaven en goud. Accra heeft een aantal historische monumenten, zoals het Kwame Nkrumah Mausoleum, de tombe van de eerste president en het plein voor de onafhankelijkheid met de triomfboog.

Een bezoek waard zijn ook de Mokala markt en de Osu-nachtmarkt. In de omgeving van Accra ligt de nieuwe havenstad Tema met een grote vissersvloot en een moderne industriezone. In het noordwesten van Accra ligt het Shai-Hills Resource Reserve, een natuurpark met veel wilde dieren. De Central Region heeft een kustlijn met palmen. A

an de kust ligt ook Cape Coast. Dichtbij Cape Coast ligt de 'Nederlandse' stad Elmina met het fort Elmina en een aantal gebouwen met Nederlandse architectuur. Voor visliefhebbers is er een vismarkt. Ongeveer dertig kilometer ten noorden van Cape Coast ligt het natuurpark Kakum, met zeldzame vogels en hang -bruggen.

In Central Region zetten Europese handelaren in de zestiende eeuw voet aan wal. Als gevolg van dit vroege en langdurige handelscontact staan hier een hele reeks forten langs de kust. De bekendste forten in deze regio zijn Appolonia te Beyin en Metal Cross in Dixcove. Veel van die forten hebben uitzicht op de mooiste stranden van Ghana. De western Region is niet alleen interessant en mooi, maar ook feestelijk. Belangrijke steden in de regio zijn de havensteden Sekondi en Takoradi.

Het hart van deze regio is de stad Kumasi. Een veelzijdige en grote tuinenstad die het bastion is van de bevolkingsgroep Ashanti. De Ashanti worden geregeerd door hun vorst - de Ashantehene - en kennen naast de landelijke wetten en rechtspraak eigen rechtsregels en jurisdictie. De Ashantehene resideert niet vanuit een fauteuil, maar vanaf een gouden stoel. Andere bezienswaardigheden in deze regio zijn: het Manhyia Palace Museum, het Prempeh II Jubilee Museum, de Kejetia Market, grootste markt van West-Afrika en de lokale tuinen.

In de omgeving van Kumasi is de heilige en zuivere meer Bosumtwi te vinden, de goudmijnen van Obuasi en de weversdorpen Ntoso en Bonwire. En van 's werelds grootste stuwmeren is het Voltameer deze domineert de Eastern Region. Het meer voorziet voor een belangrijk deel in de elektriciteitsbehoefte van het land. Uitstapjes met boten op het Voltameer zijn mogelijk. Een andere bezienswaardigheid is de eeuwenoude Aburi Gardens bij het houtsnijwerkdorp Aburi.

De hoofdstad van de regio, Bolgatang, is een bekende marktplaats voor lokale ambachtelijke producten. Tien kilometer ten noorden van Bolgatang vindt men de 'fluitende rotsen'. Die naam kregen de rotsen, omdat de Harmattan uit het noorden tegen de heuvelrug opblaast en zo een fluitend geluid veroorzaakt. Verder naar het noorden in de plaats Paga kan de liefhebber spelen met heilige krokodillen.

Brong Ahafo is een agrarische regio. Uitgestrekte wouden, cacaoplantages en voedselakkers bepalen het landschap van Brong Ahafo. Belangrijke plaatsen in de regio zijn hoofdstad Sunyahi en Techiman, de geboorteplaats van de Akan bevolking. Bij Kintapo, aan de weg van Kumasi naar het noorden, zijn de Kintapo watervallen te vinden. In Nsuta kan men kennismaken met de Kyenkyen, een traditionele wijze van kledingproductie uit boomschors. In Boabeng-Fiema ligt het Monkey Sanctuary, een reservaat met gewijde apen. Deze regio is de grootste van Ghana.

De belangrijkste stad is Tamale, dat ongeveer zevenhonderd kilometer ten noorden van Accra ligt. Het landschap en het weer hier zijn opvallend anders dan in het zuiden. De lucht is droger en het landschap schraler (savanne in plaats van regenwoud). De Harmattan, die waait vanuit de Sahara, en de felle zon zijn de oorzaak van waterschaarste in het droge seizoen. De kampen van lemen hutten, die van binnen verkoeling bieden, zijn de moeite van het bekijken waard.

Bezienswaardig en ook een bezoek waard is het Mole National Parc, verblijfplaats voor olifanten, waterbuffels, wrattenzwijnen en andere dieren. De Volta Region vormt de grens van Ghana met Togo. Het is de enig echt heuvelachtige regio. Hier bevindt zich Ghana's hoogste top namelijk Mount Afadjato met een hoogte van 885 meter. De Volta Region begint aan de kust met stranden in het zuiden en gaat via vochtige regenwouden door tot aan de droge savanne in het noorden. Reizigers die deze regio doorkruisen, kunnen alle aspecten van het tropische klimaat van West-Afrika beleven. Hohoe is een stadje en is bekend als een centrum van kruidengeneeskunde. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws