Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Frankrijk Hoofdstad: Parijs Valuta: Euro Taal: Frans Tijdsverschil: +1


Frankrijk:

Frankrijk ligt in West-Europa aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. En grenst aan België, Spanje, Duitsland, Italië, Luxemburg en Zwitserland.

De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. Frankrijk, officieel de Franse Republiek, is een land in West-Europa en qua oppervlakte het op één na grootste land dat volledig binnen Europa ligt. Frankrijk ligt tussen het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje. België en Luxemburg grenzen in het noorden, Duitsland, Zwitserland en Italië in het oosten en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco in het zuiden.

Ook het eiland Corsica in de Middellandse Zee, behoort tot Frankrijk. De hoofdstad van Frankrijk is Parijs, verreweg de grootste stad van het land. In 121 voor Christus dringen de Romeinen Zuid-Frankrijk binnen. Julius Caesar brengt heel Gallië onder Romeins bewind.

In de 4e eeuw brokkelt het Romeinse gezag af, onder andere door de invallen van de barbaren. In 476 werd de laatste Romeinse keizer van het Westen afgezet. Een deel van Noord-Frankrijk was toen al in handen van de Franken. Parijs is de hoofdstad en met afstand de grootste stad van Frankrijk. Het is de zetel van de Franse regering.

Met zijn 2 miljoen inwoners in het centrum en 11 miljoen totaal met inbegrip van de 'banlieue', de voorsteden, is het na Londen de grootste stad van West-Europa. In Parijs wonen veel mensen uit de oude koloniën van Frankrijk, het is een multiculturele stad.

Parijs wordt naast Londen, New York en Tokio beschouwd als één van de Grote Vier wereldsteden. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Parijs is gesticht op het Île de la Cité, maar is zo groot geworden dat het een gebied van zeven heuvels beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn.

De Notre Dame op het Île de la Cité heeft gemakkelijk de grandeur van de andere monumenten in Parijs, maar is eeuwen eerder gebouwd. De Eiffeltoren is een opmerkelijk monument van Parijs. Montmartre met de Sacré-Coeur is de hoogste heuvel van Parijs.

Enkele belangrijke monumenten en gebouwen in Parijs zijn: de Arc de Triomphe, Panthéon, de Tour Montparnasse (een 210 meter hoge wolkenkrabber), Palais de Chaillot, gebouwd in 1937 voor de Wereldtentoonstelling, Palais du Luxembourg, Opéra Garnier, Palais-Royal. Op cultureel gebied zijn er vele soorten musea.

Parijs telt ongeveer 150 musea, van schilderkunst tot wetenschap en van natuur tot internationale culturen. Om de Parijse musea te bezoeken kan men gebruikmaken van een speciale museumpas, waardoor men toegang heeft tot 60 musea en monumenten in Parijs en de directe omgeving. Een van de bekende musea in Parijs is het Louvre, het grootste museum van Parijs en van de wereld. En het Musée Picasso: museum met kunst van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso.

Bijzondere straten in Parijs zijn: de Champs-Élysées, de schilderswijk Montmartre en het pleintje Place du Tertre. Er zijn veel bruggen in Parijs. Vooral over de Seine en om het eiland Île de la Cité. Dit is het bekende eilandje midden in de Seine in Parijs, waar de stad is ontstaan, te verbinden. Het grootste deel van Frankrijk heeft een zeeklimaat.

Uitzonderingen vormen het zuidoosten met een mediterraan klimaat en de Pyreneeën en Alpen met op grotere hoogte een bergklimaat. De Vogezen ligt in het noordoosten van Frankrijk, tegen de grens met Duitsland.

Er is een klein skigebied bij Gérardmer, met voornamelijk mogelijkheden voor beginners. Bekende wintersportplaasten/gebieden in Frankrijk zijn onder andere Chamonix, Les Menuires, Flaine en Tignes. Bij meer recent gebouwde skistations is meer aandacht aan het uiterlijk besteed en zijn de accommodaties in meer authentieke stijl gebouwd.

Ook populair in Frankrijk zijn echt oorspronkelijke plaatsen, die zelf meestal slechts over een klein skigebied beschikken, maar die door middel van enkele grote cabineliften een groot skigebied ontsluiten. Voorbeelden van dergelijke plaatsen zijn Champagny-en-Vanoise (skigebied La Plagne), St. Martin-de-Belleville (skigebied Les Trois Vallées) en La Grave en Venosc (skigebied Les Deux Alpes).

Vrijwel alle beschreven wintersportplaatsen liggen in de Franse Alpen, in de departementen Haute-Savoie, Savoie, Isère en Les Hautes Alpes. Vrijwel alle liften en pistes zijn toegankelijk voor snowboarders. Veel plaatsen hebben een snowpark met onder andere een halfpipe, springschansen, diverse jumps, etc. Vooral in de grote skigebieden zijn veel off piste-mogelijkheden. De Cote d’azur ligt in Zuidoost-Frankrijk, aan de Middellandse Zee. De Côte d'Azur wordt gevormd door de kustgebieden van de departementen Alpes Maritimes, Var en een deel van het departement Bouches du Rhône.

Het strekt zich grofweg uit van Marseille tot Menton. Het landschap is voornamelijk dichtbegroeid en heuvelachtig, met een grillige, rotsachtige kustlijn met veel (schier)eilandjes en baaitjes. Ter hoogte van Marseille is het landschap vlak en moerassig, met lagunen en zoutpannen rondom de delta van de Rhône. Tussen St. Raphaël en Cannes is het fraaie, roodgekleurde Esterel-massief, waarvan de hellingen tot aan zee reiken.

Vanaf Nice en verder in oostelijke richting zorgen de uitlopers van de Alpen voor een rotsachtige, hier en daar steile kust. In de omgeving van St. Tropez en Ste. Maxime sur Mer zijn veel wijngaarden. In de 19e eeuw ontdekten rijke Franse, Engelse, Russische en Amerikaanse toeristen de Côte d'Azur. Aanvankelijk als winterbestemming dankzij het zachte klimaat. Vissersplaatsjes werden exclusieve oorden en in een mum van tijd werden op de fraaiste plekjes privé-villa's gebouwd.

De stranden liggen deels aan zeer fraaie baaien. De Côte d'Azur heeft over het algemeen verzorgde stranden, variërend van zandstranden tot kiezel/keienstranden, soms met rotsachtige delen. De zeebodem bij de meeste stranden loopt vrij geleidelijk tot vrij snel af en is soms bedekt met kiezels en keien. Bezienswaardigheden in deze streek zijn: Grimaud (authentiek dorp met ruïne van een kasteel), Boottocht door de jachthaven van Port Grimaud, Cogolin authentiek dorp met o.a. 16e-eeuwse toren), St. Tropez (jachthaven, museum, 16e-eeuwse citadel),

De parfumstad Grasse, Het zelfstandige ministaatje/prinsdom Monaco met het paleis, de kathedraal met de graven van de Grimaldi's en musea. San Remo en de markt in Ventimiglia (Italië), Grotten van St. Cézaire en middeleeuwse plaats Cabri. St. Paul de Vence met een authentieke, 16e-eeuwse kern en veel galerieën en ateliers.

Marineland in Antibes, met zeeaquarium, dolfinarium, vlindertuin en kinderboerderij. Boottocht naar Iles de Lérins, bijvoorbeeld vanuit Cannes, Nice met diverse musea, Cannes met het Palais des Festivals waar jaarlijks in mei het filmfestival wordt gehouden en ernaast een plaveisel met handafdrukken van diverse filmsterren, Diverse musea in Vallauris (nabij Golfe Juan), Picasso-museum, pottenbakkersmuseum en museum van moderne kunst.  

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws