Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Fiji Hoofdstad: Suva Valuta: Fiji dollar Taal: Fijisch & Engels Tijdsverschil: +12 (geen zomertijd)


Fiji:

Fiji is een land in OceaniŽ op het zuidelijke halfrond. Het bestaat uit 332 eilanden waarvan ongeveer 110 bewoond zijn. De grootste eilanden van Fiji zijn Viti Levu waarop de hoofdstad Suva ligt en Vanua Levu. Aangrenzende territoriale wateren zijn die van Vanuatu, Salomonseilanden, Tuvalu, Wallis en Futuna en Tonga.

De Fiji-eilanden werden ontdekt door Abel Tasman in 1643. Er bevonden zich sporen van bewoning door PolynesiŽrs. In 1970 werd Fiji onafhankelijk, maar bleef wel deel uitmaken van het Britse gemenebest. Na een staatsgreep in 1987 werd Fiji een republiek. De grote eilanden zijn van vulkanische oorsprong, het kleine bestaan uit koraalriffen, versteende resten van schaaldiertjes die zich hebben gehecht aan de rand van ondergelopen vulkanen.

De hoogste top van Fiji is Viti Levu, deze is de door een hoog plateau omgeven Tomanivi, met een hoogte van 1323 meter. Op Vanua Levu is de hoogste top 1032 meter. Geen van de vulkanen is actief er zijn er nog enkele warmwaterbronnen. Het aantal plantensoorten op Fiji wordt geschat op ruim drieduizend, waarvan ongeveer eenderde inheems is. Een boomsoort die op Fiji te vinden is, is bijvoorbeeld mahonie.

De kustvlakten zijn bebouwd met kokosplantages en suikerrietvelden. Langs enkele lagunes komen mangrovebossen voor. Bijna alle landzoogdieren zijn ingevoerd, vooral door de IndiŽrs ten behoeve van kleinschalige veeteelt en de uitroeiing van schadelijke dieren die de suikerrietplantages bedreigden. Verder zijn er flinke aantallen reptielen en amfibieŽn, waaronder de Zuid-Amerikaanse gestreepte iguana (het is een raadsel wie dit soort heeft ingevoerd).

Veel spectaculairder is de grote en kleurrijke vogelpopulatie, die overigens bedreigd wordt door de ontbossing. Zoals overal in de Pacific is de onderwaterwereld mooi, zeker in de lagunes en in de nabijheid van de koraalriffen. Suva gelegen op Vita Levu is de grootste stad en de hoofdstad van Fiji. Hier staan de regeringsgebouwen, het nationale museum, de Rooms-katholieke Kathedraal en de universiteit.

Toch trekt het aan de andere zijde van het eiland gelegen Nadi veel meer toeristen. De stad leeft vrijwel helemaal van het toerisme. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Hindoetempel, maar men komt hier toch vooral voor het strand en dagexcursies naar de eilandengroep Mamanuca, die populair is bij duikers en snorkelaars.

Nadi ligt aan de voet van de Nausori Highlands, een bergachtig gebied met afgelegen dorpen waar alles nog bij het oude is. De overige landschappelijke attracties zijn op de andere eilanden te vinden.  Vanua Levu is qua omvang het grootste eiland na Viti Levu. Dit eiland is toeristisch gezien nog niet ontwikkeld. Slechts weinig wegen voeren door het ongerepte binnenland. Voor de avontuurlijke toerist is dit eiland een uitstekende bestemming. Voor de oostkust ligt het schitterende eiland Taveuni, ťťn van de vele natuurreservaten. Bijzonder mooi zijn het nationale park Sigatoka met grote zandduinen en het reservaat Waisali aan de zuidzijde van Vanua Levu.

Voor de oostkust van Viti Levu ligt het eiland Ovalau met de oude hoofdstad Levuka, ooit qua karkater vergelijkbaar met een kolonistenstad in het Amerikaanse Wilde Westen. De stad heeft veel monumenten kunnen bewaren uit de glorietijd toen de sandelkooplieden, de passagierende walvisvaarders en de Europese ambtenaren het straatbeeld bepaalden. Ten slotte zijn er de honderden eilandjes in de Lau-groep, het meest Polynesische deel van Fiji met een prachtig duikgebied. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws