Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Denemarken Hoofdstad: Kopenhagen Valuta: Deense kroon Taal: Deens Tijdsverschil: +1


Denemarken:

De officiële naam is het Koninkrijk Denemarken en is een Scandinavisch land in Noord-Europa. Denemarken werd verenigd in de 10e eeuw door de Viking koning Harald Blauwtand, die de mensen tot het christendom bekeerde. Denemarken bestuurde kort Engeland in de 11e eeuw en werd later verenigd met Zweden en Noorwegen. De unie met Zweden duurde tot 1523 en de unie met Noorwegen tot 1814. Tot vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog behoorde ook IJsland tot Denemarken, maar sinds 17 juni 1944 is IJsland onafhankelijk.

De Denen speelden ook een aanzienlijke rol in de geschiedenis van Engeland. William Shakespeare wijdde een van zijn bekendste stukken aan Hamlet, Prince of Denmark. Denemarken is het zuidelijkste Scandinavische land. Het omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en ongeveer 405 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland, Falster, Langeland, Als, Møn, Bornholm en Amager de belangrijkste zijn.

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. De naam gaat terug op Købmandshavn, dat "Koopmanshaven" betekent. Koopmanshaven is nu echter geen goede omschrijving van de stad: Kopenhagen is geen havenstad meer en ook de industrie is vertrokken. Tegenwoordig is Kopenhagen voornamelijk een dienstenstad. Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland en op het eiland Amager met uitzicht over de Sont naar de Zweedse stad Malmö in Skåne.

In de haven staat het beeldje, de geliefde Kleine Zeemeermin. Dit beeldje is geïnspireerd door het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Dit beeldje is niet het enige standbeeld: overal in de stad vindt men standbeelden aan de openbare weg en in parken. Nyhavn is, naast "de kleine zeemeermin" een toeristische trekpleister. De huizenrij in verschillende kleuren, aan het haventje Nyhavn, vanwaar ook de kanaalboten vertrekken, is een van de meest populaire toeristenplaatjes in menig vakantieboek.

In een van de gekleurde huizen heeft Hans Christian Andersen nog gewoond. Daarnaast heeft Kopenhagen ook een behoorlijk aantal musea en andere bezienswaardigheden; de Carlsberg Brouwerij, de vrijstad Christiania, de Øksnehallen, het Planetarium & Omnimaxtheater, de Rundetårn, het Science Center Experimentarium, het pretpark Tivoli, attractiepark Dyrehavsbakken en het in 2005 geopende nieuwe operagebouw.

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. In februari, schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 0°C. De droogste periode valt tussen eind april en begin juni. Als de wind 's winters uit het oosten waait, kan het zeer koud worden, tot -31°C. 's Zomers kan de temperatuur door diezelfde oostenwind oplopen tot meer dan 35°C.

Overige bezienswaardigheden in Denemarken zijn: Amalienborg, het koninklijke paleis te Kopenhagen en Legoland in Billund, het oudste park van Lego. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws