Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: Bulgarije Hoofdstad: Sofia Valuta: Lev Taal: Bulgaars Tijdsverschil: +2


Bulgarije:

Bulgarije ligt in zuidoost-Europa. Bulgarije grenst aan RoemeniŽ, Turkije, Griekenland, MacedoniŽ en voormalig JoegoslaviŽ. De hoofdstad van Bulgarije is Sofia. De Donau-Bolgaren, ook wel Protobulgaren genoemd, een Turkse stam uit Centraal-AziŽ en de lokale Slavische bevolking vormden onder leiding van kahn Asparuch in de 7e eeuw het Eerste Bulgaarse Rijk.

In de 14e eeuw werd het land veroverd door het Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk won en verloor gebied gedurende de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Bulgarije in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie en werd een communistische volksrepubliek. In 1989 werd het land een democratische meerpartijenstaat.

Bulgarije werd op 29 maart 2004 officieel lid van de NAVO en op 1 januari 2007 van de Europese Unie. Bulgarije heeft een gematigd landklimaat. In de zuidelijke streken doet de Middellandse Zee haar invloeden gelden. In de hoger gelegen gebieden in Bulgarije (hoger dan 900 meter) heerst een bergklimaat. In oostelijk Bulgarije is het klimaat, door de invloed van de Zwarte Zee, milder, met wintertemperaturen van 15įC, terwijl het in de zomermaanden zelden warmer wordt dan 25-30įC. Langs de Zwarte Zee is het landschap voornamelijk vlak, met afwisselend lichtglooiende en boomrijke, heuvelachtige delen met verspreid landbouwgrond.

Ter hoogte van Burgas en Varna zijn enkele meren, die deels nog gebruikt worden voor zoutwinning. Landinwaarts wordt een groot deel van Bulgarije, vooral het zuiden en het westen, gedomineerd door bergketens, onder andere het Rila-, Rodopi- en Vitosagebergte, waarvan enkele toppen tot meer dan 3000 meter hoogte reiken en het hele jaar door met sneeuw zijn bedekt. De lagere hellingen zijn rijkelijk bebost.

In de valleien zijn wijn- en boomgaarden, landbouwgronden en veeteeltbedrijven. Grote delen van het berggebied hebben de status van nationaal park gekregen. Op de grens met RoemeniŽ stroomt de rivier Donau. Populaire badplaatsen zijn Goudstrand (Zlatni Piassatsi), Zonnestrand (Slantschev Brjag) en Albena.

Al deze plaatsen zijn in de jaren '60/'70 opgezet voor het toerisme, vooral voor regeringsfunctionarissen. De plaatsen liggen in een parkachtige, bosrijke omgeving van Bulgarije met verspreide bebouwing en worden nauwelijks door de lokale bevolking bewoond. De plaatsen zijn grotendeels voor autoverkeer afgesloten. In Bulgarije zijn veel mogelijkheden om te kuren. Het zeewater van de Zwarte Zee bevat weinig zout en veel mineralen, die een geneeskrachtige werking kunnen hebben.

In Bulgarije zijn meer dan 500 thermale bronnen met temperaturen tussen de 40 en 102 graden Celsius. De stranden zijn over het algemeen zandstranden, lang en verzorgd. Bezienswaardigheden in Bulgarije zijn Varna met: dolfinarium, Romeinse thermen (opgravingen) en diverse musea, Nessebar, oud Byzantijns stadje. Er varen regelmatig (excursie)bootjes vanuit Zonnestrand naar Nessebar. Kotel, authentiek dorpje in het binnenland, Sofia, met het Rila-klooster, 2 dagen per bus naar Istanbul.

Zheravna, dorpje bekend vanwege het rotsreliŽf van de Madara-ruiter, Plovdiv en het Batshkovo-klooster, Beschermd natuurgebied nabij Duni, met de rivier Ropotamo, Kavarna, met het etnografische huis, Diepzeevissen, Rozenvallei, waar het rozenwater voor parfums vandaan komt, Openluchtmusea in Veliko Tarnovo en Etara, boottocht over de rivier Donau. Grote moskee en stoeterij in Shumen, kristalfabriek in Sliven, minerale bronnen, Sozopol, oud stadje, waterpretpark in Goudstrand en Zonnestrand of een Jeepsafari. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws