Interne Navigation: Zum Inhalt dieser Seite. | Zur Hauptnavigation. | Zum Beginn dieser Seite.

Seitenanfang

Geld verdienen als water kan alleen als je niet te lui bent om de emmers te sjouwen

Inhalt:

Naam: BosniŽ en Herzegovina Hoofdstad: Sarajevo Valuta: Bosnische mark Taal: Bosnisch, Servisch & Kroatisch Tijdsverschil: +1


BosniŽ:

BosniŽ is een gebied op de Balkan dat met Herzegovina de republiek BosniŽ en Herzegovina vormt. BosniŽ-Herzegovina grenst in het westen en het noorden aan KroatiŽ en in het oosten en zuiden aan ServiŽ en Montenegro en nog net aan de Adriatische Zee.

BosniŽ was in de prehistorie al bewoond. In de tiende eeuw maakte BosniŽ deel uit van ServiŽ en later van KroatiŽ. Toen KroatiŽ in de twaalfde eeuw Hongaars werd, behield BosniŽ zijn zelfstandigheid. BosniŽ behoorde vanaf 1918 tot het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, dat in 1929 zijn naam veranderde in Koninkrijk JoegoslaviŽ.

Begin 1992 viel JoegoslaviŽ uiteen en werd BosniŽ-Herzegovina door de BosniŽrs en Bosnische Kroaten en vervolgens door de Bosnische Serven de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dit leidde tot de Bosnische oorlog. Het Verdrag van Dayton markeerde in 1995 het einde van deze oorlog, waarna de republiek BosniŽ en Herzegovina een feit was. Het grootste deel van BosniŽ is heuvelachtig en op veel plekken bergachtig. Het grensgebied met KroatiŽ wordt gevormd door de uit poreuze kalksteen bestaande Dinarische Alpen.

Dit karstlandschap bestaat uit grillige rotsformaties, met vele grotten en rivieren. Het noordelijk deel van BosniŽ, tussen de hogere delen en de rivier de Sava is grotendeels met bos bedekt. Het oostelijke landschap van BosniŽ wordt bepaald door poljes (hoogvlaktes) met ondoorlatende bodems en vele meren, tussen steile bergwanden. Enkele grote poljes zijn het Livansko Polje bij de stad Livno en Popovo Polje bij de stad Trebinje.

De belangrijkste rivieren zijn de Sava, een zijrivier van de Donau, en de Drina. Bijna alle belangrijke rivieren van BosniŽ-Herzegovina lopen vanuit de bergen af naar de laagvlakte in het noorden naar de rivier de Sava. Alleen de Neretva eindigt in de Adriatische Zee. Europaís langste ondergrondse rivier, de Trebisnjica, stroomt ondergronds door BosniŽ en komt bij Dubrovnik in KroatiŽ boven de grond.

Sommige meren in Herzegovina zijn er alleen in de loop van de winter; als de sneeuw gaat smelten en de ondergrondse rivieren een weg naar boven zoeken, lopen ze vol. In de droge zomermaanden verdwijnen de meren weer compleet. In het zuidoosten van Herzegovina ligt het Sutjeska Nationaal Park. Hier ligt ook de hoogste berg van BosniŽ-Herzegovina, de Maglic met een hoogte van 2387 meter.

In het zuidwesten aan de grens met KroatiŽ liggen de Dinarische Alpen met toppen van gemiddeld 1500 meter. BosniŽ-Herzegovina heeft ongeveer 3500 plantensoorten en is zeer bosrijk; ongeveer de helft van het land is met bossen bedekt, Voornamelijk pijnbomen-, beuken en eikenbossen. In Herzegovina komen ook vijgenbomen en cipressen voor. Er is een gevarieerd dierenleven in BosniŽ-Herzegovina. Er zijn wolven, wilde zwijnen, lynxen, wilde katten, otters, vossen, gouden jakhalzen, dassen, valken en af en toe een zeldzame beer. Veel voorkomende vogels in BosniŽ zijn onder andere arenden, haviken, fazanten, wilde eenden en ooievaars.

De hoofdstad van BosniŽ en Herzegovina is Sarajevo. Het grootste deel van deze staat is gebouwd in de Sarajevo vallei omgeven door bergen. De rivier Miljack kruist de stad van oost naar west. Door de ligging in het binnenland en tussen de bergen zijn deze bergen erg sneeuwzeker, wat de omgeving zeer geschikt maakt voor wintersport.

Bezienswaardigheden in Sarajevo: Baöčaröija. (Het centrale plein in de binnenstad), Gazi Husrev Bey moskee, Oude Servisch-Orthodoxe kerk, Brusa Bezistan Bazar, Trg Oslobođenje (Gelegen langs de Ferhadija is dit een klein parkje omgeven door terrasjes). In de plaats Mostor is de oude Turkse brug van Mostar waar de stad naar genoemd is te vinden. In 1993 is de brug verwoest en in 2004 is de brug herbouwd. 

Vorige pagina

Nieuws

08.03.2013

Vertragingen en annuleringen Keulen/Bonn

Het veiligheidspersoneel van de luchthaven in Duitsland legt het werk weer neer. Het personeel eist een loonsverhoging van 30%. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, op diverse luchthavens in Duitsland is het werk door het...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.04.2012

Vliegen met identiteitskaart

Wanneer heeft u een paspoort nodig en wanneer een identiteitskaart? Welke landen kun je bezoeken met een id-kaart?[meer...]

Categorie: Nieuws
27.01.2012

Op vakantie met kinderen

Op vakantie met kinderen De feestdagen zijn weer achter de rug en de koude en natte januari maand doet ons verlangen naar de zomervakantie. We hebben wel genoeg van het weer, helemaal omdat we niet kunnen spreken van een strenge...[meer...]

Categorie: Nieuws
17.01.2012

Nieuw blog online!

Wintersport 2012 in Oostenrijk. De sneeuw van Oostenrijk domineert de alpen

Categorie: Nieuws
04.11.2011

Imagoschade voor Qantas?

Vandaag heeft een A380, de superjumbo jet, een noodlanding moeten maken in Dubai. Het toestel was opweg naar Londen.[meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Qantas vliegt weer!

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is maandagmiddag (lokale tijd) weer begonnen met vliegen. [meer...]

Categorie: Nieuws
31.10.2011

Vacatures

Er staan weer nieuwe vacatures online!

Categorie: Nieuws